Меркел напуска управлението на партията си, съобщава Bloomberg

Германският канцлер е казал, че няма да се кандидатира повече за лидер на ХДС

Меркел напуска управлението на партията си, съобщава Bloomberg

Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел ще напусне поста на ръководител на Християндемократическата партия (ХДС) след близо две десетилетия начело. Информацията е на Bloomberg, като медията се позовава на свои източници, запознати с процеса.

Новината повдига въпроса и за бъдещето на Меркел като германски канцлер, като сценарият с предсрочното оттегляне се разглежда като възможен още откакто беше съставен сегашният коалиционен кабинет.

Пред висши членове тя е обявила, че ще се опита да изкара пълен мандат като канцлер, който е неин четвърти, но няма да се кандидатира за нов през 2021 г.

64-годишната Меркел е председател на ХДС от 2000 г. и канцлер на Германия от 2005 г. насам

В изненадващо обръщане Меркел е казала в понеделник по време на лидерска среща на Християндемократическия си съюз, че няма да се кандидатира отново за председател на партията.

Този ход следва историческия спад в подкрепата за ХДС на регионалните избори в Хесен, които се проведоха вчера. Партията на Меркел все още е първа политическа сила там с 28% подкрепа, но това е спад от около 10 процентни пункта спрямо предишните избори през 2013 г. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) получи 20% спрямо 30.7% преди 5 години.

Това е вторият разочароващ регионален вот за лагера на консерваторите в Германия след изборите в Бавария преди две седмици, на които те изгубиха абсолютното си мнозинство, което имаха от десетилетия.
Коментари: 0