Меркел не е склонна да спре „Северен поток 2“ заради Навални

Бизнес асоциация заяви, че би било почти невъзможно от правна гледна точка проектът да се спре на този етап

Меркел не е склонна да спре „Северен поток 2“ заради Навални

Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли във вторник възможността за спиране на строежа на руския газопровод „Северен поток 2“, предава Reuters, цитирайки свои източници. Подобен вариант се зароди като възможна санкция срещу Москва заради отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

Германия се консултира с европейски партньори и партньори от НАТО за това как да реагира, ако Русия не успее да изясни какво се е случило с Навални, който в момента е лекуван в берлинска болница след „опит за убийство с невро-паралитичнен агент Новичок“, по думите на Меркел.

Една голяма област на дискусия е бъдещето на „Северен поток 2“, който ще удвои капацитета на съществуващия газопровод „Северен поток 1“ от Русия до Германия и който трябва да започне да работи през следващата година. Газопроводът е готов на повече от 90%.

На заседание на своята консервативна парламентарна група Меркел повтори призива си за общ европейски отговор на нападението срещу Навални, но бе предпазлива по темата за тръбопровода, разкриха участници на заседанието.

Тя е заявила пред депутатите, че чува желанието на някои хора да бъде спрян „Северен поток 2“ в контекста на отговор на ЕС, но също така смята, че мнението е разделено.

На ниво ЕС мнозина не биха направили изрично връзка между случая Навални и спирането на тръбопровода“, е мнението на Меркел, според участниците.

В понеделник нейният говорител заяви, че не изключва налагането на санкции.

Лидерът на консервативната парламентарна група Ралф Бринкхаус също направи предпазливо изказване относно спирането на тръбопровода, допълниха източниците.

Икономическият министър Петер Алтмайер остави отворена възможността за бъдещи санкции, но късно в понеделник заяви, че поддържането на отворени комуникационни линии често е по-ефективно, тъй като санкциите могат да доведат до разделяне.

Не знам нито един случай държава като Русия или подобна, да е била подтикната от санкции, за да промени поведението си“, заяви Алтмайер.

Ръководителят на Германската източна бизнес асоциация заяви, че би било почти невъзможно от правна гледна точка да се спре проектът на този етап.

Коментари: 0