Меркел: Нямам план „Б“ при провал на сделката с Турция

Германският канцлер се надява поетите ангажименти за бежанците да се спазват

Меркел: Нямам план „Б“ при провал на сделката с Турция
268 ~ 1 мин. четене
Няма план „Б“ в случай, че турският президент Реджеп Ердоган изпълни заканата си и предизвика нова вълна от мигранти към Европа. Това каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Reuters. Според нея Европейският съюз и Турция трябва да спазят поетите ангажименти един към друг.

Меркел се опитва да намали напрежението и да спаси сделката, постигната преди няколко месеца. Нейните думи идват само два дни, след като членове на Европейския парламент приеха необвързваща резолюция за замразяване на преговорите по присъединяване на Турция към блока. Това е протест срещу репресиите, които Анкара налага срещу всички несъгласни с работата на правителството и президента Ердоган.

"Сделката с Турция за бежанците, според мен, е от взаимен интерес за двете страни“, заяви Меркел пред членовете на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) по време на регионална конференция в северния град Ноймюнстер. "Ето защо ние като европейци трябва да спазваме нашите ангажименти, а Турция трябва да направи същото", каза Меркел и добави, че сделката е помогнала да се контролира притока на мигранти и да се бори трафика на хора.

Запитана от член на ХДС, дали тя има план „Б“ в случай, че сделката пропадне, Меркел отговори: "Аз няма план „Б“.

Засега повечето държави в ЕС продължават да подкрепят сделката с Турция, въпреки неспазването на човешките права там.

От опита за преврат през юли досега турските власти са задържали повече от 125 хил. души - военни, учени, съдии, журналисти и кюрдски лидери. Причината е, че те са заподозряни в подкрепа за преврата. Според експерти това е просто опит да се смаже всяка опозиция.
Подкрепи Economic.bg