Меркел, Оланд и Путин с нов план за кризата в Украйна

Срещата между тримата лидери продължи пет часа и се проведе във формат тип \"на четири очи\"

Меркел, Оланд и Путин с нов план за кризата в Украйна

Снимка: БГНЕС

3641 ~ 2 мин. четене

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и президентът на Русия Владимир Путин ще продължат да работят заедно по разработването на съвместен документ за прилагане на споразумението за прекратяване на огъня в Украйна, постигнато миналия септември в беларуската столица Минск, предаде Reuters.

Лидерите обсъждаха на четири очи проблемите над пет часа, без участието на членове на делегации и експерти. След срещата никой от тях не говори пред журналисти в Кремъл. Разговорите бяха определени от говорителят на Кремъл Дмитрий Песков като „конструктивни и съдържатателни“.

„В момента се води работа за подготовка на текст на възможен съвместен документ за прилагане на минските споразумения. Документът ще включва както предложенията на президента на Украйна, така и предложенията, формулирани днес, но също и допълненията на президента на Русия Владимир Путин“, каза Песков. „След това този текст ще бъде представен на одобрение пред всички страни на конфликта“, добави говорителят на руския президент. 

Друго решение от срещата е в неделя лидерите на Русия, Франция, Германия и Украйна да проведат телефонен разговор, в който да представят предварителните резултати от работата над документа за разрешаване на кризата в Украйна, каза още Песков. „За напред работата ще бъде продължена и предварителните резултати от нея ще бъдат представени в неделя по време на телефонен разговор, който ще се състои в нормандски формат“, каза Песков. 

От своя страна говорител на германското правителство каза, че лидерите на Германия и Франция са предложили на среща с руския президент Владимир Путин да съставят общ план за изпълняване на споразумението, подписано през септември в Минск между Киев и проруските сепаратисти, което трябва да доведе до края на сраженията в Украйна. 

„На базата на предложение на германския канцлер и френския президент, сега започва работата върху възможен съвместен документ за прилагане на споразумението в Минск“, се казва в изявление на Щефан Зайберт, разпространено след преговорите в Москва. 

Според помощника на президента на САЩ по националната сигурност Сюзън Райс Целта на посещението на лидерите на Германия и Франция в Москва не е сключване на едностранна сделка за сметка на Украйна. Тя подчерта, че е все още рано да се предсказват резултатите от пътуването и напомни, че визитата на западните лидери в Москва последва преговорите с президента на Украйна Петро Порошенко. По думите й, Берлин и Париж постоянно сверяват плановете си с Белия дом. Подкрепи Economic.bg