Меркел предложи жена за №2 в партията си

Смята се, че Анегрет Крамп-Каренбауер най-вероятно ще наследи Меркел като председател на Християндемократическия съюз

Меркел предложи жена за №2 в партията си

Снимка: БТА

712 ~ 1 мин. четене
Германският канцлер Ангела Меркел предложи днес за нов генерален секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) министър-председателката на западната провинция Саар Анегрет Крамп-Каренбауер, съобщиха източници от партията, цитирани от световните агенции.

Крамп-Каренбауер се очаква да бъде избрана на втория по важност пост в ХДС на партийния конгрес на 26 февруари. Тогава ще се гласува и по коалиционното споразумение с лявоцентристката Германска социалдемократическа партия.

55-годишната Крамп-Каренбауер ще замени на този стратегически пост Петер Таубер, за когото бе обявено, че ще подаде оставка по здравословни причини. Тя е смятана за потенциален приемник на Меркел на лидерския пост в ХДС. 

Двете жени споделят сходни центристки политически възгледи на фона на недоволството от дясното крило в движението, което иска да бъде направен завой към консерватизъм заради възхода на крайната десница.
Срещу Меркел има вътрешнопартийно недоволство и заради отстъпките, които тя склони да направи, за да сключи коалиционно споразумение със социалдемократите - съгласи се да им даде министерството на финансите, смятано от консерваторите за гарант на бюджетната дисциплина в страната.

Членовете на ГСДП тепърва трябва да одобрят сделката за нова голяма коалиция. От утре до 2 март те ще гласуват по пощата дали партията им да влезе в управлението заедно с блока ХДС/ХСС, а резултатите от вота ще станат известни на 4 март.
Подкрепи Economic.bg