Международни финансови пазари: 2 февруари

Щатските акции се търгуваха разнопосочно, европейските борси се повлияха от негативните настроения отвъд океана

Международни финансови пазари: 2 февруари

Снимка: Pexels

648 ~ 3 мин. четене
През изминалия ден щатските акции се търгуваха разнопосочно, като повечето от тях се разделиха с част от стойността си, вследствие на някои лоши финансови отчети и притесненията относно повишенията на лихвения процент. Индексът S&P 500 започна добре търговската сесия, като се движеше на зелена територия с преднина от 0.4%, но в края на деня завърши със загуба от 0.06% до 2821.98 пункта. Съставният индекс Nasdaq се понижи с 0.35% до 7385.86 пункта, въпреки доброто представяне на компанията Facebook, която достигна до исторически връх. Единствено индустриалният индекс успя да се пребори с негативните настроения и напредна с половин процент до 26283 пункта. След затваряне на щатските борси технологичният гигант Alphabet (Google) публикува финансовите отчети за последното тримесечие на изминалата година, като данните показаха по-лоши стойности от очакваните. 

Европейските борси завършиха на червена територия, след като реагираха на лошите финансови отчети и повлияни от негативните настроения в САЩ. Водещият индекс в Германия DAX изтри 1.41 на сто от стойността си до малко над 13000 пункта, а FTSE 100 се понижи с 0.87% до 7490 пункта. В края на деня златото се търгуваше с повишение от 0.27% при 1348.50 долара за тройунция въпреки положителните данни за нивото на безработица в САЩ, които подкрепиха долара. За пореден ден поскъпна цената на петрола, след като проучване показа, че страните от OPEC и другите големи производителки като Русия се придържат към споразумението за ограничаване на добива на нефт, което компенсира високия добив от страна на САЩ.

Акцентите днес. Nonfarm payrolls  – САЩ

От 15:30 часа ще бъдат публикувани данните за нивото на заетите в неселскостопанския сектор за януари. Общата прогноза е, че данните ще покажат ръст на заетостта от 180 000, след като през декември са се увеличили с 148 000. Очакванията за безработицата е да се задържи стабилна на 4.1%. Голяма част от фокуса вероятно ще бъде върху средната стойност на почасовото заплащане, което се очаква да нараснат с 0.3%.

Lowe’s Companies – Дневна

Акциите на компанията достигнаха до 52 седмичен връх при цена от $108.98, след което се отдръпнаха от това ниво, което дава добра възможност да влизане в позиция на тези, които са изтървали ралито. Очакваме корекцията да продължи до тестване  на психологическото ниво 100, като може да видим забавяне на движението, докато цената се доближи до 50 дневната средна, откъдето да започнат новите покупки.

GBP/USD – 4 часова

След като валутната двойка направи фалшив пробив под подкрепата от подвижната средна се образува силна скрита дивергенция, която е тренд продължаваща формация, и с която започна рязко поскъпване на британската лира спрямо долара. Текущият сигнал за покупка от индикатора Стохастик, докато котировките се намират над 50 периодната средна показват, че предстои ново импулсно покачване, с което очакваме отбелязване на нов локален максимум.

XAU/USD – 4 часова

Златото  завърши своята корекция на възходящия тренд, което се потвърди от пробива на низходящата тренд линия и тройното отскачане от 100 периодната средна. Сигналът за покупка, които показва индикатора Стохастик дава възможност за влизане в дълга позиция с краткосрочна цел тестване на локалния максимум при 1365 долара за тройунция. Другия сценарии е да видим понижение на жълтия метал под тренд линията и средната, с което ще започне нови низходящо движение, която ще насочи златото към нивото 1300.

Nasdaq – Дневна

Технологичният индекс п образува формация, която наподобява „глава и рамене“, като в момента индексът пробива вратната линия, което е сигнал за продажба и насочване към 100 дневната средна, която образува силно ниво на подкрепа и е важно да отчете как ще реагира пазара. Очакванията ни са да видим отскачане от нивото около 6865 пункта и формиране на нова възходяща вълна, която да атакува нивото 7100. 
Подкрепи Economic.bg