Международни финансови пазари: 22 февруари

Пазарите реагираха негативно и приключиха деня на червена територия

Международни финансови пазари: 22 февруари
516 ~ 3 мин. четене
Вчера излезе докладът на Федералния резерв на САЩ, от който стана ясно, че постепенното покачване на лихвените проценти е абсолютно възможно, благодарение на увеличаването на инфлацията и ръста в икономиката. Посочено е още, че тя се развива по-добре през януари, отколкото в края на миналата година в следствие на данъчната реформа и повишението на потреблението и потребителското доверие.

Пазарите реагираха негативно и приключиха деня на червена територия. Водещите индекси Dow Jones, S&P 500 и NASDAQ изтриха натрупаните до публикуването на доклада печалби и затвориха на съответно 24798, 2701 и 7218 пункта. Това е втори пореден ден на меча търговия, предхождан от 6-дневна печеливша серия.
В Европа настроенията бяха разнопосочни. Британският индекс FTSE и френският САС напреднаха със съответно 0.48% и 0.23% до 7281 и 5302 пункта. Бенчмаркът DAX обаче се раздели с 0.14% въпреки поскъпването на акциите на Deutsche Boerse с близо 3%.

На пазара на ценни метали златото изостана спрямо долара и в края на деня една тройунция струваше $1324.65. Течното злато също поевтиня. Един барел лек суров петрол струваше 61.33 долара, а конкурентът му – сорт Брент – 65.03 долара за барел.

CPI - Япония

В 01:30 часа в четвъртък срещу петък ще излязат данни за индекса на потребителските цени на Япония, като на годишна база се очаква той да се покачи от 1.0% на 1.3%. Публикуваната информация може да доведе до известна волатилност при валутните двойки, свързани с японската йена.

Инструмент на фокус - BNP Paribas


След увеличението в цената на акциите на френската банка BNP Paribas от средата на 2016 г., от второто тримесечие на 2017 г. книжата се движат в стабилен рейнджови канал, в който се намира и 50-периодната средна. Границите му са между 61 и 69 евро. Индикаторът на относителната сила се намира в неутрална зона, което ни кара да смятаме, че в близко бъдеще няма да има значително изменение в цената. Подходяща е покупка до достигане на нива от около 69-70 евро на акция.

GBP/USD

Цената на една от основните валутни двойки GBP/USD се движи с възходящ темп, а 50-дневната средна е малко под линията на подкрепа. Индикаторът MACD се намира в положителна зона, което е добър знак за влизане в дълга позиция, но обръщаме внимание, че движението му е по-скоро низходящо. За влизане в дълга позиция е удачно да се изчака потвърждение за оттласкване от линията на подкрепа.

Natutal Gas

От август до ноември 2017 г. цената на природния газ се движеше в рейнджови канал с интрадневни пробиви, но през декември се наблюдаваше поевтиняване и пробив на линията на подкрепа. През януари последва сериозно покачване и в началото на февруари ново поевтиняване. Индикаторът Стохастик се измъква от зоната на прекупен пазар, в която се движеше през февруари, и ни подсказва, че можем да очакваме поскъпване и възстановяване на движението в границите на канала.

Nasdaq

Технологичният NASDAQ уверено работи по възстановяване на загубите, натрупани в началото на месеца. Нивото на подкрепа от около 6750 не беше пробито и индексът се оттласна, като се доближава до стойностите от 29 януари, които реализираха нов исторически връх от 7505.77 пункта при затваряне. Индикаторът MACD навлиза в положителна територия и смятаме, че е подходящо влизане в дълга позиция при следваща корекция.
Подкрепи Economic.bg