Международни финансови пазари: 27 февруари 2018 г.

Според световни анализатори щатската икономика е все още в режим на ускорение и няма какво да застраши възходящия тренд

Международни финансови пазари: 27 февруари 2018 г.

Снимка: Pixabay

През изминалия ден видяхме стабилизиране на доходността по 10-годишните щатски облигации, което беше добър знак за капиталовия пазар. Щатските акции започнаха седмицата със значителен ръст, като успешно възстановиха повече от половината спад, реализиран през миналите седмици. 

Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones напредна с почти 400 пункта до 25709.27, като най-много поскъпнаха акциите не Boeing и 3M. S&P 500 записа отлично представяне в секторите на телекомуникациите, технологиите и финансите, което го покачи с 1.18 на сто до 2779.60 пункта. Технологичният индекс Nasdaq приключи първия ден от седмицата с ръст от 1.15%, като най силно се отличиха акциите на Apple и Intel, които поскъпнаха със съответно 2% и 2.8%. Според световни анализатори щатската икономика е все още в режим на ускорение и няма какво да застраши възходящия тренд. 

Позитивните настроения се усещаха и на европейските борси, който се оцветиха в зелено. Бенчмаркът DAX добави 0.35% към стойността си, докато FTSE 100 напредна с повече от 60% до 7282.58 пункта. Технологичните компании реализираха най-големи печалби при европейската търговията, заедно с акциите на Porsche и Deutsche Bank. 

Цената на златото се повиши с 0.34 на сто и достигна 1333.40 долара за тройунция въпреки стабилния долар. 

Петролът поскъпна за пореден ден вследствие на ограниченията на добива от OPEC и страните членки, които не са част от организацията, както и данните за спад в производството в САЩ. Цената на нефта достигна 63.99 долара за барел, докато сортът Брент поскъпна с 0.31% до 67.56 долара за барел.

Изявление на Джером Пауъл

От 17:00 часа българско време новият председател на Федералния резерв Джером Пауъл ще даде първото си изявление пред Сената във Вашингтон относно паричната политика на Централната банка. Думите му ще бъдат внимателно анализирани за насоки относно бъдещите повишения на лихвения процент.

Коментари: 0