Международни финансови пазари: 6 март

Изходът от гласуването повлия негативно на италианските пазари, но водещите европейски индекси записаха печалби

Международни финансови пазари: 6 март
Вчера в края на деня водещите американски индекси се разписаха на зелена територия. Въпреки че Dow Jones отвори с близо 100 пункта понижение, до края на деня успешно добави повече от 300 пункта и затвори на 24874. Измерителят на икономиката S&P 500 и технологичният NASDAQ затвориха на съответно 2720 и 7330 пункта, което беше ръст от около 1% и за двата индекса. Изборите в Италия показаха превъзходство на антиевропейските популистки партии над десноцентристките. Въпреки това приблизително 30-те процента на движение „Пет звезди“ не са достатъчни за мнозинство, което породи опасения за продължителна политическа нестабилност в страната. 

Лидерите на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо и на „Лига“ – Матео Салвини заявиха, че няма да влизат в коалиция, а несигурният вот накланя везните към правителство на десноцентристките. Салвини е известен като поддръжник на Тръмп, Путин и Марин льо Пен, а Ди Майо говореше за референдум за излизане на Италия от Европейския съюз. Очакват се преговорите за сформиране на правителство да започнат в края на месеца. Президентът Серджо Матарела ще трябва да реши дали да връчи мандат на избраната партия или на сформирана коалиция. Изходът от гласуването повлия негативно на италианските пазари, но водещите европейски индекси записаха печалби. Немският бенчмарк DAX прехвърли психологическата граница и затвори на 12090 пункта с 1.5% повече. Френският САС и британският FTSE добавиха по около 0.6% до съответно 5167 и 7116 пункта. 

Въпреки това европейските автомобилни компании бяха под натиск заради намеренията на Доналд Тръмп на наложи мита върху вноса на алуминий и стомана и евентуално тарифи върху вноса на коли в САЩ от стария континент. Златото поевтиня спрямо щатския долар с 0.16%ни в края на деня една тройунция се търгуваше за 1320.40 долара. Среброто пък изостана с половин процент до 16.44 долара. Петролът достигна връх от 14 февруари насам. Един барел от щатския струваше 62.61 долара, а сортът Брент – 65.55, като процентният ръст се равнява на респективно 1.86% и 1.56%.

Основен лихвен процент – Австралия

В 05:30 часа бяха публикувани данни за основния лихвен процент на страната, като очакванията на инвеститорите бяха потвърдени и той да остана непроменен на ниво от 1.5%. В 23:35 часа днес гуверньорът на Централната бамка на Австралия ще направи изявление относно бъдещата парична политика на страната.

Застрахователната компания Direct Line Insurance Group PLC е листната на лондонската борса и е част от състава на британския индекс FTSE. На дневна графика се наблюдава движение във възходящ канал, като 50-дневната средна се движи в границите му, а към момента акциите се намират в зона на разпродаден пазар според индикатора Стохастик. Това ни кара да смятаме, че скоро ще последва ръст в цената на книжата на застрахователя и покупка със средносрочна или дългосрочна цел би била удачна при всяка следваща корекция.

На 8-часова графика на USD/CAD се наблюдава значително поевтиняване на канадския долар спрямо щатския му конкурент. От 1 февруари изменението се равнява на 6%, а това, че индикаторът MACD се намира в положителна зона, ни кара да смятаме, че може би ще станем свидетели на продължение на възходящото движение и щатският долар ще продължи да укрепва спрямо северния си конкурент.

За момента на 8-часова графика на щатския петрол е формирано възходящо движение. Индикаторът Стохастик се движи към зона на прекупен пазар и последващо забавяне на възходящото движение, но смятаме, че влизане в дълга позиция е удачно до достигане на цената около границите на канала при 64-65 долара за барел.  

Японският индекс все още се бори със загубите, натрупани в началото и в края на февруари. Формирано е стабилно ниво на подкрепа около 21000, което е пробивано за само интрадневно. В момента се е устремил към възстановяване над психологическата граница от 22000 пункта. Индикаторът RSI се намира в неутрална зона, но е с положително движение, което е бичи знак.
Коментари: 0