Холандия алармира, че Microsoft събира неправомерно данни от Windows Home и Pro

Случаят вече е предаден на ирландския регулатор, към който е отговорна компанията

Холандия алармира, че Microsoft събира неправомерно данни от Windows Home и Pro
768 ~ 1 мин. четене
Microsoft дистанционно събира данни от потребители на Windows Home и Windows Pro и това може да се окаже нарушение на правилата за поверителност, съобщи Холандската агенция за защита на данните (DPA) във вторник, цитирана от Reuters.

Регулаторът заяви, че се е натъкнал на доказателства по време на тестове, свързани с промените в защитата на поверителността на Windows, направени миналата година от Microsoft по искане на агенцията.

„Microsoft спази направените споразумения“, каза DPA. „Въпреки това проверката разкри, че Microsoft дистанционно събира други данни от потребителите. В резултат Microsoft все още потенциално нарушава правилата за поверителност, обясняват от агенцията. 

Холандският регулатор заяви, че е предал своите заключения на колегите си в Ирландия, където се намира европейската централа на Microsoft и към чиято юрисдикция има отговорност.  

Microsoft заяви, че се ангажира да защитава поверителността на своите клиенти и през последните години подобри функциите си за поверителност за хората и малките бизнес потребители на Windows 10.„Ние приветстваме възможността да подобрим още повече инструментите и избора, които предлагаме на тези потребители“, заявиха от компанията.

Подкрепи Economic.bg