Милионери и милиардери контролират половината от личното богатство в света

И богатите, и бедните стават по-богати, твърди доклад на Boston Consulting Group

Милионери и милиардери контролират половината от личното богатство в света

Богатите стават все по-богати, и то все по-бързо.

Личното богатство по света достигна 201.9 трлн. долара миналата година, 12% ръст спрямо 2016 г., и най-силният годишен темп през последните пет години, съобщава Boston Consulting Group в доклад, публикуван в четвъртък. Процъфтяващите пазари на акции увеличават печалбите, а инвеститорите извън САЩ получават и бонус от валутния курс, тъй като повечето основни валути се засилиха спрямо долара.

Нарастващите редици от милионери и милиардери сега държат почти половината от световното лично богатство, нагоре спрямо равнището от 45% през 2012 г., според доклада. В Северна Америка, която има 86,1 трлн. долара от цялото богатство, 42% от инвестирания капитал се държи от хора с повече от 5 млн. долара активи. Инвестиционните активи включват акции, инвестиционни фондове, парични средства и облигации.

"Фактът, че богатството, което милионерите притежават, нараства като процент от общото богатство, не означава, че бедните стават по-бедни", коментира Анна Закржевски, водещ автор на доклада. "То означава, че всеки човек става все по-богат. По-конкретно, ние вярваме, че богатите забогатяват все по-бързо. "

Големият победител за миналата година е Китай, която сега се нарежда на второ място в света по отношение на финансовото богатство, след като изпревари Япония през последните пет години. Докато Китай остава само зад САЩ в броя на милионерите и милиардерите, най-големият двигател на растежа в азиатската страна е бил така нареченият богат сегмент, или тези с между 250 000 и 1 млн. долара инвестирани активи.

"Китай ще продължи да има подобен растеж, и това ще означава, че през следващите пет години в Китай ще има повече богатство, отколкото в САЩ, казва Закржевски, добавяйки, че броят на милионерите там се очаква да нарасне четири пъти по-бързо, отколкото в САЩ.

Източна Европа и Централна Азия имат най-голяма концентрация на богатство сред най-богатите, като там само милиардерите притежават почти една четвърт от инвестираните активи. 28-те източноевропейци в индекса Bloomberg Billionaires имат общо нетно богатство от 294 млрд. долара, което само от началото на 2018 г. е нараснало с 3,4 млрд. долара.

Богатството също е силно концентрирано в Хонконг, където лица с над 20 млн. долара състояние държат 47% от инвестираното богатство.

Парите в инвестиционните фондове и публично търгуваните акции са най-печеливши през м.г., докато облигациите са единственият основен клас активи, който отчита отрицателен ръст през миналата година, падайки със 7%.

Близкият изток е регионът с най-голям дял от богатството, държан в инвестиционни активи - 3.1 трилиона долара от общо $ 3.8 трилиона.

Жителите на Западна Европа държат 56 на сто във валута и депозити, докато в Северна Америка акцентът се поставя върху акции и инвестиционни фондове, като в тези активи са вложени 62 на сто от 47 трилиона долара инвестиционно богатство.

 

Ако създаването на лично богатство продължи с темповете от последните няколко години, Boston Consulting прогнозира съставен годишен темп на растеж от около 7% от 2017 до 2022 г. в щатски долари. Събития като корекциите на фондовите пазари и геополитическа несигурност биха могли да понижат прогнозата до 4%.

В най-лошия сценарий, като голямата икономическа криза, глобалното богатство може да доведе до комбиниран темп на растеж от едва 1% за период от пет години, сочи проучването.

Коментари: 0