Министерски съвет е намерил добрия баланс в Бюджет 2016

Догодина няма да се стигне до актуализация, твърди Владислав Горанов

Министерски съвет е намерил добрия баланс в Бюджет 2016

Снимка: Стоян Йотов

Финансовият министър Владислав Горанов е оптимист за доброто и стриктно изпълнение на бюджета на държавата през 2016 г. и се надява да няма актуализация в края на годината.

Мисля, че Министерският съвет е намерил добрия баланс в Бюджет 2016, коментира Горанов, цитиран от БТА.

Има сектори, призна той, в които ще има предизвикателства и през 2016 г. Надявам се да сме си научили урока от 2015 г. и да не губим време за промени, които не е задължително да са реформи, а да са насочени към повишаване ефективността на разходите в отделни системи. 

Според него няма да се наложи промяна на бюджет 2016 или най-малкото по никакъв начин няма отсега подобни индикации. Нека да започне 2016 г., оптимист съм за икономиката, сигналите са положителни, посъветва Горанов.

Министърът припомни, че за последното тримесечие на 2015 г. фискалното изпълнение ще бъде много по-добро със стотици милиони, от заложеното в актуализацията, и това му дава основание да смята, че ни предстои стабилна и предвидима година, като изключим геополитическите фактори извън процесите у нас.

В хода на изпълнението на бюджета през годината има много решения на правителството, които приоритизират една или друга политика и по-трудната и отговорна част започва след гласуването на финансовия план в парламента, обясни Горанов.

Министърът е оптимист, че след фалита на КТБ търговските банки са си научили урока. Нямам притеснение за оценката на активите им, като управление обаче сме длъжни да предвидим механизъм за реакция, ако се наложи.

Така той обясни предвиденият банков буфер. Буферът е ликвиден и не влияе върху разходната част на бюджета, по-скоро пряко върху дълга, разясни Горанов и изрази надежда максималният размер на дълга, предвиден за следващата година, да не бъде достигнат. 

Във връзка с по-малкото определени за ДАНС средства финансистът уточни, че е заради изваждането на ГДБОП. Не съм съгласен с тезата, че повече пари означават по-добра работа, по принцип, отбеляза Горанов. Той похвали службите, че работят добре и координирано и е налице по-добра събираемост на приходите.

За МТСП и за социалните политики има допълнителни средства в размер на над 350 млн. лв., подчерта министърът в отговор на изразеното по-рано недоволство от коалиционните партньори от АБВ. Това, че социалната политика е винаги чувствителна и недостатъчна в една бедна държава, вероятно е факт, призна финансистът.

Горанов обеща в хода на годината бюджетът да бъде управляван гъвкаво, така че, ако проблемите, които те поставят, покажат необходимост от осигуряване на допълнителен ресурс, той да бъде даден.

Положителна новина е, че средният осигурителен доход расте, че безработицата намалява, посочи плюсовете в социалната политика на кабинета за догодина министърът. Дали минималното обезщетение трябва да нарасне с 50 ст. или с 1 лев не беше обсъждано в правителството, на следващ етап може да се мисли за такова решение, допълни той.

Коментари: 0