Турция се готви да намали доставките на руски пропан-бутан с 25%

Турция е силно зависима от доставките на руски природен газ и пропан-бутан, но и залозите на Москва също са високи

Турция се готви да намали доставките на руски пропан-бутан с 25%

Турция се опитва да намали енергийната си зависимост спрямо Русия, след като отнощенията межу двете страни започнаха да се изострят, пише Reuters. Тя се готви да намали вноса на пропан-бутан с 25% през следващата година. 

За сега 40% от превозните средства в Турция използват пропан-бутан,  а  от решението на Аката се очаква да се облагодетелстват производители от САЩ, Нигерия и Алжир. 

Американските доставки на пропан-бутан може да нараснат до 12-14% за следващата година, при едва 6% за 2015 г., на мнение е един от големите вносители в Турция. 

След свалянето на руския самолет Су-24 на 24 ноември, Москва забрани вноса на голяма част турски стоки. Според Кремъл летателният апарат на е навлизал в турското въздушно пространство. Очаква се, че наложените санкции могат да засегнат сериозно проекта "Турски поток". 

"Трурските фирми не са просто разтевожени от намаляването на доставките на руско гориво, заради оплетената политическа ситуация - те се подготвят съвсем сериозно за най-лошия развой на събитията", обяснява представител на бранша пред Reuters. 

Турция е силно зависима от доставките на руски природен газ и пропан-бутан, но и залозите на Москва също са доста високи. Русия се нуждае от "Турски поток", за да увеличи доставките си за Европа, а намирането на нови пазари за руските износители няма да е лесна задача. 

21% от 5.2 млн. тона втечнен газ се изнася от Русия - и той е предназначен единствено за Турция. Според Reuters бизнесът между двете страни е генерирал приходи в размер на 1 млрд. Долара за 2013 г. и 800 млн. долара за 2014 г. 

Ако Русия реши да пренасочи тези доставки към други пазари, това ще изисква допълнителна енергия и повече време. Определено, Москва -  която от години е в изострени отношения със западните страни, не би искала да се откаже от турския пазар, смятат източниците на агенцията. 

Коментари: 0