Швейцария отмени банковата тайна за чужденци

До момента държавата предоставяше информация само за лица, заподозрени в заобикаляне на данъчните закони, само по искане на чуждестранните власти

Швейцария отмени банковата тайна за чужденци

Става все по-трудно за чужденците със сметки в швейцарски банки да укриват пари вече ще бъде по-трудно да укриват пари, съобщава БТА. Причината е, че днес горната камара на швейцарския парламент е дал одобрението си за автоматичен обмен на банкови данни с други страни.

Новите разпоредби, които вече са приети от долната камара, синхронизират швейцарското законодателство със стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и на Г-20, допълва ДПА. 

До момента Швейцария предоставяше информация само за лица, заподозрени в заобикаляне на данъчните закони, само по искане на чуждестранните власти. В бъдеще информацията ще се предоставя на страни, с които са сключени съответните двустранни споразумения. Досега това са само Европейският съюз и Австралия. 

Въпросното споразумение с ЕС бе подписано през май и ще влезе в сила през 2018 година, припомня ДПА. 

Данните за клиенти на швейцарски банки, които ще бъдат предоставяни, включват имена, рождени дати, адреси, данъчни номера, баланс по сметките и трансакциите.

Коментари: 0