Министерството на енергетиката иска допълнително укрепване на рудник \"Ораново\"

Това е основното заключение от извършената проверка

Министерството на енергетиката иска допълнително укрепване на рудник \

Забоят в рудник "Ораново", в който тази сутрин при инцидент бяха ранени двама работници, не е устойчив. Затова експертите на Министерството на енергетиката дадоха предписания на концесионера на рудник "Ораново" за прилагане на допълнителни мерки при укрепване на минните изработки.

Това е основното заключение от извършената проверка на Министерството на енергетиката на мястото на инцидента, при който двама работници от рудника – Емил Пелтешки и Йордан Петров, бяха частично затрупани от срутила се скална маса. Единият от пострадалите Емил Пелтешки е със счупен ломбален прешлен и е транспортиран за лечение в УМБАЛСМ Пирогов. Йордан Петров е с два счупени крака и се лекува в благоевградската болница.

През последните месеци концесионерът на рудник "Пирин Оранов" ЕООД не добива въглища, а подготвя нови галерии. Именно при подготовка на една от галериите се е случил днешният инцидент. Двамата пострадали са извършвали укрепване в металните пръстени на галерията, когато се е откъснала скална маса.

В рудник "Ораново" се добиват кафяви въглища. Последната планова проверка, от страна на Министерството на енергетиката за спазване на концесионния договор, е извършена през април миналата година, когато е установено закъснение в изплащането на концесионните възнаграждения. След инцидента през 2013-та година в рамките на извършваните от Министерството на енергетиката проверки не са установени нарушения по отношение на техническата дисциплина в "Ораново".

Коментари: 0