Минни компании дължат милиони на Соломоновите острови

Доклад разкрива, че над 30% от добива на бокситна руда е с неплатени такси и данъци

Минни компании дължат милиони на Соломоновите острови

Снимка: Красимир Свраков

1344 ~ 4 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Добивната индустрия на Соломоновите острови дължи милиони под формата на неплатени данъци и лицензионни възнаграждения. Това твърди бивш високопоставен представител на правителството, който представи доклад, в който се казва, че минните компании не са платили задълженията си за една трета от износа си през последните пет години, пише The Guardian.

В документа, видян от британската медия, е описано, че роялти плащанията за добив на остров Западен Ренел към Централната банка на Соломоновите острови от компанията Asia Pacific Investment Development (APID) и нейния подизпълнител Bintan Mining Solomon Islands Ltd (BMSI) са за 67 от 100-те пратки бокситна руда, изнесени по време на тяхната експлоатация.

В резюмето на доклада се отбелязва, че APID и BMSI са изнасяли бокситна руда, която се използва в производството на алуминий, от Западен Ренел от 2015 г. През това време 100 пратки боксит са били изнесени в чужбина.

По отношение на плащанията, само 67 пратки са изплатени на Централната банка на Соломоновите острови (CBSI). Останалите 33 пратки все още са неизпълнени и тепърва ще бъдат плащани, преди да могат да бъдат разпределени на законните получатели“, се казва в доклада.

Бившият директор на мините Николас Билики изчислява, че неплатените доставки на руда се оценяват на приблизително 80 милиона SBD (13.4 млн. австралийски долара). Така собствениците на земя на остров Ренел остават без възнаграждения и се ограничава помощта за развитие на общността, включително около 10 милиона SBD (1.65 милиона австралийски долара) дължими в данъци и приблизително SBD 10 милиона дължими плащания за рехабилитация на острова.

Билики казва, че предполагаемото неплащане е огромна загуба за правителството на Соломоновите острови и собствениците на ресурси.

APID и неговият подизпълнител BMC (компанията майка на BMSI) не изпълниха задълженията си. Компаниите имат много споразумения със собствениците на земя и им се дължат много пари. Освен това правителството е загубило данъци от тези 33 пратки“, твърди Билики.

Освен проблеми с пропуснатите плащания, Билики твърди, че компаниите също така не са успели да рехабилитират районите засегнати от добив.

„Разбирам, че повече от половината от минните райони никога не са били напълно рехабилитирани“, казва той.

APID и BMSI са замесени в съдебни дела от години, които спорят коя компания е отговорна за изплащането на хонорари и възстановяването на околната среда.

Концесията на APID беше прекратена в средата на октомври 2020 г., когато Билики беше директор на мините. APID заведе съдебно дело срещу правителството на Соломоновите острови, оспорвайки тази отмяна.

Въпреки че отменихме операцията, компанията има законово задължение да почисти бъркотията си преди да напусне“, каза той.

Един от собствениците на земя в Западен Ренел, Джими Фестус, казва, че някои собственици на ресурси все още чакат вноските си. „Нашето чакане сякаш няма край. Тъжната реалност, пред която сме изправени в момента е, че нямаме място за градинарство“, казва Фестус.

В отговор на въпроси, зададени на BMSI от Guardian, адвокат, представляващ компанията, каза: „Не можем да коментираме поради висящо производство пред Върховния съд на Соломоновите острови. Най-много, което можем да кажем е, че предоставената информация и твърдения може да не са точни и да съдържат подвеждаща или погрешна информация.“

Крис Вехе, постоянен секретар на Министерството на мините, енергетиката и електрификацията на селските райони, потвърди, че има несъответствия в парите, които са получени за тази минна операция и в броя на извършените пратки.

Има несъответствия с отчитането и голям брой пратки не са били проследени. Служителите на мините бяха тези, които отговаряха за воденето на записи и проследяването на пратките. Само директорът на мините като Билики и Централната банка на Соломоновите острови биха знаели за подробностите около пратките. Но да, моят офис е наясно с тези несъответствия“, коментира той.

Вехе каза, че правителството ще разследва въпроса, като добави, че операцията е сложна.

Управителят на централната банка на Соломоновите острови по-рано каза, че макар и освободена от плащане на експортни такси, Bintan Mining Company е направила някои плащания към правителството, внасяйки 142 милиона SBD (17.8 милиона долара) в чуждестранна валута през 2020 г. и 131 милиона SBD (16.4 щатски долара) през 2019 г.

Добивът на боксити на остров Ренел е спорен от самото му начало, като собствениците на земя и някои официални лица изчисляват, че до 50% от богатата на боксити почва в Западен Ренел е била изнесена от 2014 г. насам.

През февруари 2019 г. край острова имаше огромен нефтен разлив, след като кораб за насипни товари, нает от BMSI, опитвайки се зареди боксит от близката мина на острова, заседна на рифа и разля 300 тона петрол в девствения залив.

Разливът направи водата черна, замърси източниците на прясна вода, уби морския живот, а децата бяха обхванати от инфекции на кожата и очите след бедствието.

Собственикът на кораба King Trader и неговият южнокорейски застраховател P&I Club се извиниха за разлива през 2019 г., описвайки ситуацията като „напълно неприемлива“. В изявление компаниите казаха, че „въпреки че въпросите за отговорността все още предстои да бъдат изяснени, ние изразяваме дълбоко разкаяние“. В изявлението се казваше още, че те са наясно с екологичните щети и работят възможно най-бързо, за да поставят разлива под контрол.

Според доклад, предоставен на правителството на Соломоновите острови през 2019 г. и изтекъл в ABC, разливът на петрол е причинил директна загуба на повече от 10 000 квадратни метра риф и повече от 4000 квадратни метра местообитание в лагуната и икономически загуби до 50 милиона долара. В доклада се казва още, че възстановяването на обекта може да отнеме до 130 години.

Подкрепи Economic.bg