Млекопроизводители излязоха на протест

Фермерите са притеснени от трайно ниските цени на млякото

Млекопроизводители излязоха на протест
3827 ~ 2 мин. четене

Десетки млекопроизводители протестираха пред сградата на Министерство на земеделието и храните днес. Причините: ниски изкупни цени на млякото, достигнали нивата от 40-45 до 60 ст. за литър, вносът на големи количества млечни продукти в страната ни след ембаргото за Русия. Животновъдите твърдят, че изкупната цена на суровината е паднала с 35 на сто, но за сметка на това в магазините се е увеличила с 12%.

Производителите са поискали среща с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, но такава не се е състояла, тъй като министърът е в съвещание. Протестиращите се заканиха следващата седмица отново да излязат пред министерството, съобщава Нова ТВ.

Фермерите са притеснени от трайно ниските цени на млякото и настояват за намеса на министерството за завишен контрол върху вноса на сирена и кашкавали. Те се оплакват от нелоялна конкуренция на вносните и евтини сирена от страните, които изнасяха големи количества за Русия. Според част от фермерите много от тези сирена сега се преопаковат в България и се представят за наше родно производство, пише БТА.

В същото време в условията на отпаднала квотна система страните с развито интензивно животновъдство конкурират сериозно местните млечни ферми. Преобладаващата част от протестиращите са животновъди от Първомайско, Хасковско и Старозагорско.

В коментар за БТА Михаил Михайлов, председател на Националната асоциация на говедовъдите в България, посочи, че като човек от бранша принципно е съгласен с исканията и проблемите, които са натрупани в него през годините. Той не е сред организаторите на протеста, но не отхвърля възможността и негови хора да присъстват.

По думите на Михайлов проблемът е особено сериозен за стопанствата, които не са успели да направят подобрения и така трудно се конкурират с големите ферми. "Все пак не трябва да забравяме, че МЗХ за миналата година изпълни всички свои ангажименти към животновъдите в България", коментира още Михайлов.

Подкрепи Economic.bg