20 млн. евро българска инвестиция в Македония

"Минстрой холдинг" откри рудника "Злетово"

20 млн. евро българска инвестиция в Македония

Снимка: Стоян Йотов

5270 ~ 4 мин. четене
Автор: Кезим Медев

На празника на миньорите днес бе открита голяма българска инвестиция в Македония - рудника "Злетово" в град Пробищип, чиято концесия за рудодобив бе спечелена от българската компания "Минстрой холдинг". На събитието присъстваха гости от държавните власти и на двете страни. Сред тях бяха премиерът на Република Македония Емил Димитриев, министъра на икономиката Дритон Кучи и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова.

„Няма как да не започна с благодарностите си към хората, които се нагърбиха да съживят дейността на рудника, в лицето на българската компания "Минстрой", но няма как и да не отдам заслужените поздравления на миньорите, които през последните години направиха и невъзможното за „Злетово“. В Македония рудодобива дава 1.5% от БВП. А в сферата са заети повече от 13 000 човека. Рудниците в страната са 150. Нашата най-голяма сила са миньорите. Без тях нямаше да има инвестиции, дори и рударство“, заяви министъра на икономиката на Македония г-н Дритон Кучи.

Той добави, че голям приоритет за страната е осигуряването на все по-добри условия на труд и все по-нормални работни заплати. Кучи отбеляза, че работата по проекта се движи с доста добри темпове и се надява всичко да се изпълнява в срокове.

По време на събитието бяха връчени 15 почетни награди на най-добрите рудничари през изминалата година. Това е практика, която цели да насърчи развитието и резултатите на работниците.

Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза, че в рудниците „Злетово“ и „Тораница“ (който се намира на територията на град Крива паланка и предстой да бъде открит в следващият месец), се инвестират общо 20 милиона евро. Това ще доведе до откриването на 1000 нови работни места и развитието на целия регион. Тя сподели, че рудодобивът в България заема 5% от БВП на държавата и се надява, че с добрата практика на българската компания „Минстрой“ тези резултати ще бъдат пренесени и в Македония.

"В България Минстрой разработва шест находища - "Върба - Батанци", "Крушев дол", "Петровица", "Мързян", "Гюдюрска" и "Андроу - Шумачевски". Заети в тях са повече от 2000 служителя. Сега опитът на експертите от групата на "Минстрой" ще се пренесе и в Македония", каза министър Петкова.  За периода от началото на 2013-а година до средата на 2016-а година групата на „Минстрой“ е внесла в България повече 1,5 млн. лева под формата на концесионни плащания.

„Това е четвъртия проект, който започвам от нулата. Едно искам да запомните от мен – това, което кажа, го изпълнявам. Преди 2 месеца започнахме от нищото. Разчистихме всичко от калта и водата, които се бяха събрали. До сега направихме много инвестиции, но сериозните тепърва предстоят. Днес извадихме първата руда от тук, след 1 месец отваряме официално и вторият рудник „Тораница“. Всяка година ръстът на рудите в България е 30% през последните 3 години. Това очаквам и тук. Заедно с ръста на добива, върви и повишаването на работните заплати“, заяви председателят на съвета на директорите на „Минстрой Холдинг“ Николай Вълканов.

Той сподели, че в момента трудови договори имат 300 работници, а само до няколко месеца те трябва да станат 1000.

Премиерът на Македония Емил Димитриев отбеляза, че държавната власт през последните години работи усилено за привличането на инвеститори в сектора. „Най-важното е не това, че излиза руда, а че миньорите ни излизат живи и здрави от там“, беше категоричен той. Премиерът добави, че рудник „Злетово“ е жизненоважен за икономиката на региона. Той сподели, че в период, когато неговата работа е била прекъсната, в града работата си са загубили 3000 човека.

Николай Вълканов разказа още за придобиването на рудника и намеренията на новия инвеститор:

„Имаше търг за концесията на рудника. Участваха 16 фирми от цяла Европа. Конкуренцията беше огромна – от Русия, от Англия, от Франция. Самата концесия я получихме на 6-и април след това, понеже беше в ликвидация, трябваше да минем дългият път на ликвидацията. Разбира се, имаше обжалване от неспечелилите фирми, от предишният собственик и това всичко оказа влияние. За търга платихме 4 милиона евро. Платихме 2 милиона евро за концесията. След като получихме активите, отново минахме през съд, през обжалване. Всичко свърши на 5-и август. Въпреки че правителството тук беше сменено, политиците през цялото време ни оказваха съдействие. Подкрепа получихме и от властта в България. Премиерът Борисов бе щастлив, че "Минстрой" ще изпълнява дейност тук. За период от 2 години инвестицията ще бъде 20 милиона евро. Започваме от нулата. Необходими са релси, електровози, товарачна техника, всичко. Те дори нямат транспорт, с който да стигнат вътре до рудника. Когато всичко започне да работи нормални, очаквам до 1500 тона концентрат на месец от двата рудника, тоест по 3000 тона концентрат месечно. Ние в Мадан вече добиваме 2000 тона, а в Златоград 1500. Тук заплатите на работниците не бяха изплащани от доста време назад. Ние инвестирахме около 1 милион евро, само за да покрием задълженията на старият концесионер към работниците. И двете държави ще спечелят от тази сделка. Данъци ще бъдат плащани и в Македония и в България. Вече ще правим около 100 хил. тона годишен концентрат. Концентратът ще отива в България. С това ние ставаме значими в световният добив – можем да влияем и на цените. Ще продължим с инвестициите и проектите, докато не достигнем 160 хил. тона годишно. Според за това ще са необходими не повече от 2 години". 

Подкрепи Economic.bg