Мобилните разплащания ще нараснат тройно в Европа до 2020 г.

Безконтактните разплащания са точно толкова безопасни, колкото разплащанията с обикновена карта

Красимира Райчева, мениджър на Visa за България:

Мобилните разплащания ще нараснат тройно в Европа до 2020 г.
1388 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Красимира Райчева е мениджър на Visa за България, като ролята ѝ се изразява в това да развива продуктите и услугите на компанията сред финансовите институции у нас. Тя е и човекът, който отговаря за внедряването на иновативните предложения на Visa в България, сред които са безконтактните и мобилните разплащания. 

Economic.bg разговаря с Красимира Райчева за безконтактните е-плащания, въвеждането и използването на иновативни инструменти в България и Европа и нивото на тяхната сигурност.

– Около 4 години след старта на безконтактните технологии в България, как се развиват този тип плащания?

– От въвеждането ѝ в Европа през 2007 г. безконтактната технология е все по-припознавана от потребителите като бързо, удобно и сигурно средство за разплащане, което се превърна в новата норма на разплащанията в цяла Европа. Приемането и употребата на безконтактните разплащания продължава да расте експоненциално на целия континент. Българските потребители все повече използват безконтактните карти за ежедневни покупки като хранителни продукти, посещения в ресторанти и други. Данните сочат, че потребителите предпочитат дори да употребяват безконтактните си Visa карти и за покупки на по-високи стойности като седмичното пазаруване в голям хранителен магазин.

– Каква част от е-плащанията се извършват по този начин?

– Употребата на безконтактни разплащания в световен мащаб се е увеличила значително през последните години, особено в Европа, където днес над 40% от продажбите "лице в лице" на Visa са безконтактни, сочат данни на компанията от юни 2017 г. Оборотът с безконтактни карти Visa в България се увеличава, а броят на осъществените безконтактни трансакции нараства непрекъснато. Секторите, в които безконтактните разплащания в България навлизат най-бързо, са търговията с хранителни стоки, телекомуникационните услуги, продажбата на горива, веригите за бързо хранене, фармацевтичните услуги и забавленията. В България Visa полага целенасочени усилия да предостави достатъчно информация за технологията и да увери българските картодържатели в нейните удобства.

– На какво ниво е инфраструктурата за безконтактни плащания в страната?

– От януари 2016 г. всички терминали, които българските банки инсталират, са вече задължително безконтактни. В България миграцията на инфраструктурата към безконтактни терминали протича успешно. Непрестанните инвестиции на Visa и банките членове в безконтактната инфраструктура полагат основите за следващото поколение дигитални разплащания. Същата технология, която поддържа безконтактните разплащания, поддържа и разплащанията с мобилни устройства и аксесоари, като все повече такива услуги влизат в употреба в Европа. Очакванията на Visa са, че мобилните разплащания ще нараснат над три пъти в Европа до 2020 г., а те стъпват върху инфраструктурата за безконтактни разплащания. Ето защо безконтактните разплащания и широката им употреба са стъпка към преминаването към мобилни разплащания.

– Можем ли да очакваме безконтактни плащания в публичния транспорт в България както чрез Visa Global Transit Solutions в лондонското метро например?

– В последните години Visa пренесе в обществения транспорт на редица европейски градове и безконтактните разплащания, които правят ежедневието на хората по-удобно и сигурно. Програмата има за цел да подобри пътуването в публичния транспорт по целия свят и да го направи по-удобно за всички пътници. Безконтактната технология може да се ползва на места в софийското метро, както и в русенския транспорт. 

– Какви са следващите стъпки по внедряването на безконтактни платежни инструменти, различни от конвенционалните такива карти – чрез носими (wearables) устройства, смартфони и пр.?

– С дигитализацията на разплащанията безконтактната технология бързо еволюира от разплащателните карти към други устройства, а европейците първи възприемат тези нови технологии. Ние виждаме сериозен потенциал в т.нар. wearables за разплащания, чиято популярност расте сред технологично ориентираното младо поколение. Тези аксесоари притежават всички предимства на безконтактните технология – бързина, удобство и лесна употреба. Тяхното предназначение е да бъдат до потребителите по всяко време, като премахват бариерите пред плащанията и подобряват сигурността. Безконтактната гривна например има същите характеристики – сигурност, удобство и бързина като останалите разплащателни услуги на Visa и работи по същия начин като безконтактните карти Visa.  

– Какви заплахи за сигурността крият безконтактните технологии, неизискващи въвеждането на пин код?

– Що се отнася до сигурността, безконтактните разплащания са точно толкова безопасни, колкото разплащанията с обикновена карта и несъмнено по-сигурни от плащанията в брой. Безконтактните карти имат вградена функция за сигурност. За да бъде изпълнена успешно трансакцията с такава карта, тя трябва да бъде доближена максимално до безконтактен терминал, на разстояние от около 5 см. Това означава, че е невъзможно да се плати „по погрешка“ с безконтактна карта – например, когато минавате покрай терминал и картата е в чантата ви. Освен това, преди същинската трансакция, продавач консултантът трябва да въведе сумата за плащане на POS терминала, без въвеждане на PIN могат да се платят до 25 лв.
Подкрепи Economic.bg