Moody's с негативна прогноза за кредитния рейтинг на Китай

До 2017 г. държавния дълг на Пекин може да нарасне до 43% от БВП

Moody's с негативна прогноза за кредитния рейтинг на Китай

“Мудис” (Moody's) намали прогнозата за кредитния рейтинг на Китай от „стабилна" на „негативна”. Международната рейтингова агенция отправи предупреждение към страната за изтичането на капитал и увеличаващ се държавен дълг. Прогнозата гласи, че Китай има спешна необходимост от икономически реформи. Основните причини за това са очакваното намаляване на финансовите показатели, в следствие на нарастващия дълг и неспособността на властите да реализират реформи.

Изследването сочи, че в края на 2015 г. публичния дълг на Пекин нараства до 40,6 % от БВП спрямо 32,5 % през 2012 г. Очаква се до 2017 г. държавният дълг на страната да нарасне до 43% от БВП.

Икономиката на Китай нарасна с 6,9% през миналата година, което е най-слабият растеж от четвърт век, пише БГНЕС. От агенцията предупреждават, че без надеждни и ефективни реформи, растежът на БВП на Китай може да се забави.

Валутните резерви на азиатската страна, които са най-големите в света, намаляха до 3,2 трилиона долара през януари. Това е най-ниското им ниво в последните три години.

Спадът показва възможността натискът върху валутния курс и отслабеното доверие в способността на властите да приложат реформи за икономически растеж да доведат до допълнителен отлив на парични потоци.

Коментари: 0