Московската борса планира да търгува с фючърси на bitcoin

Moex изгражда инфраструктура за подпомагане на търговията с криптовалута, особено bitcoin и нейните производни

Московската борса планира да търгува с фючърси на bitcoin
Най-голямата фондова борса в Русия – Московската (Moex), изгражда инфраструктура за търговия с фючърси на криптовалути, съобщава news.bitcoin.com. Преди няколко дни руската информационна агенция ТАСС обяви, че Централната банка няма да позволи да се търгуват фючърси на bitcoin докато не бъде създадена регулаторна рамка в страната.

Московската фондова борса е най-голямата борсова група в Русия. На нея се търгуват акции, облигации, деривати, валути и благородни метали.

Андрей Брагински, директор "Комуникации" на Moex, заяви в петък, че статията на ТАСС не е съвсем вярна. По неговите думи борсата не е искала от Централната банка на Русия разрешение да включи в списъка на търгуваните финансови активи новия фючърси на криптовалути. „Следователно, твърдението, че са отказали разрешението, не е точна“, каза той. „Включването на новите фючърси не изисква никакви нови регулации. Разбира се, необходимо е споразумение с борсата, но руският регулатор трябва да се чувства комфортно“, добави още Андрей Брагински.

Московската борса обяви за пръв път през август, че изгражда инфраструктура за подпомагане на търговията с криптовалута, особено bitcoin и нейните производни.

„Има много шум около криптовалутите в Русия, а цената на bitcoin е най-популярната новина почти всеки ден. Така че от брокерите и техните клиенти има голям интерес към такива фючърси, търгувани на борсата“, каза Брагински.

Неговият коментар дойде в същия ден, в който Chicago Mercantile Exchange Group (CME) обяви, че ще започне да търгува с фючърси на 18 декември. В същото време Chicago Board Options Exchange (CBOE) и Nasdaq също планират да търгуват с фючърси.
Коментари: 0