Московски: Чистият въздух си има цена

Транспортният министър смята, че затягането на контрола на техническите прегледи ще помогне

Московски: Чистият въздух си има цена
1024 ~ 2 мин. четене
Нашето общество трябва да осъзнае, че чистотата на въздуха си има цена. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на конференция на тема „Проблеми и решения за подобряване на качеството на атмосферния въздух“. По думите му е необходимо да бъде поставен въпросът каква цена е готово да заплати обществото, за да диша по-чист въздух.

„Това е най-важният въпрос, на който ако намерим отговор, ще може да работим по-ясно по всички мерки, които държавните институции - на общинско и национално ниво, ще предприемат, каза още министърът и отбеляза, че по негови наблюдения по-скоро никой няма да е съгласен да плати каквато и да е цена.

Министър Московски изтъкна, че в сектор „Транспорт“ винаги, когато се планира проект, се гледа изключително много и на неговата екологичност. „През последните 10 години изпълняваме една много сериозна програма за по-безопасно и екологично осъществяване на превозите и пример за това е софийското метро, който е един уникален проект, както за България така и за Европа“, допълни още той.

Ивайло Московски заяви, че важен елемент в процеса на подобряването на качеството на атмосферния въздух е и затягането на контрола при проверките на техническата изправност на превозните средства. Той уточни, че се работи по въвеждането на софтуер за контрол, обработка и съхранение на данните, с което ще се надгради съществуващата информационна система в пунктовете за технически прегледи. Информацията от прегледите ще се предава в реално време чрез криптирана връзка към Централизирана информационна система. Целта е да се избегне манипулация на данните, като системата ще дава автоматично заключение за техническата изправност на база на реалните измервания.
Подкрепи Economic.bg