10 необясними природни явления

10 необясними природни явления

От години хората стават свидетели на причудливи и необясними явления. Ето и 10 от най-странните природни мистерии, над които учените продължават да си блъскат главите и до днес. 

10. Таоското бучене

През 90-те години на миналия век хора от град Таос в щата Ню Мексико, САЩ, стават свидетели на необясним феномен и започват да чуват странен нискочестотен шум с едното или двете уши. Те го оприличават като бученето на дизелова машина, което понякога било съпровождано и с други звуци – на свистене, свирене, барабани. Звукът бива долавян от едва 2% от населението на Таос, но освен там, такива случаи са били регистрирани и на други континенти, но и до днес учените нямат обяснение за произхода на явлението.

9. Движещите се камъни в Долината на смъртта

Дълго време големите камъни от черен доломит в Долината на смъртта в Калифорния, САЩ, бяха смятани за живи, тъй като се движеха. Учени се опитват да разгадаят мистерията още от началото на 19-ти век и едва преди няколко години стигнаха до извода, че скалните образувания се местят благодарение на наличието на лед, подобен на раздробено стъкло.

8. Приказните кръгове от гъби

Те са известни още като елфически и навяват най-мистични истории. Кръговете от гъби са се смятали за признак на свръхестествени сили и според суеверията не бива да се прекрачват. Фолклорните легенди пък обясняват явлението като резултат от танци на феи и елфи. Учените обаче нямат обяснение.

7. Каменните сфери в Коста Рика

Над 300 сферични каменни образувания с различни размери могат да бъдат видени на острови в Коста Рика. Твърди се, че всеки от тях тежи по-над 15-16 тона. Знае се, че по-голямата част от тях са направени от гранодиорит, но не и какъв е произходът им.

6. Байгонгските тръби в Китай

Интересът към природния феномен, наподобяващ огромни тръби, се надига през 2002 г., когато американски учени акцентират общественото внимание към него. Размерите им варират от много малки до много големи. Учените все още не са потвърдили произхода им.

5. Огнените топки в река Меконг

Явлението от изстрелващи се във въздуха огнени топки е забелязано над водите на река Меконг в Тайланд. Размерите и цветовете на нажежените образувания са различни. И досега никой не е разгадал произхода им.

4. Сестрите Полък

През 1957 г. двете момичета загиват в автомобилна катастрофа в Англия. Година след инцидента майка им ражда близначки, които изглеждат по абсолютно същия начин като своите сестри, имат белези на същите места като тях, искат да си играят с абсолютно същите играчки като тях и куп други съвпадения.

3. Звездна медуза

Те са известни още като звездно желе и могат да се видят по земната повърхност и дърветата след метеоритен дъжд. Бъде ли докоснато, полупрозрачното вещество се разпада. Учените така и не са открили точния произход на тъй наречените звездни медузи.

2. Земетръсно сияние

Мистериозни цветни сияния в небето могат да бъдат забелязани по време на земетресения, вулканични изригвания и цунамита. Мненията на учените са разнопосочни. Едни отдават явлението на електрически полета, образувани вследствие на тектонични движения. Други смятат, че феноменът се появява заради освобождаването на кислород от разкъсващите се молекули при тектонични движения.

1. Облаци

Те са съставени от множество сферични облачета и се появяват по време на силна вулканична дейност и гръмотевични бури. Има различни теории за природното явление, като една от тях гласи, че те придобиват тази форма заради разнообразието в налягането, влажността и топлината, но така и няма ясно обяснение.

Коментари: 0