Московски е категоричен, че сградата на БДЖ няма да се продава

На брифинг в Народното събрание министърът заяви, че се водят преговори с кредиторите

Московски е категоричен, че сградата на БДЖ няма да се продава
Предстои решаване на проблема с БДЖ. Няма да има продажба нито на вагони, нито на сградата на железницата. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски на брифинг в Народното събрание относно проблемните задължения на държавните железници. По неговите думи в момента се водят преговори с кредиторите с цел намаляване на наказателните лихви.

„Все още уточняваме какъв ще е размерът на наказателните лихви“, обясни транспортният министър. Той допълни, че предстоят разговори с министъра на финансите и сумата ще бъде предоставена като безлихвен заем от държавния бюджет. 

Малко по-рано на брифинг в парламента депутатът на БСП Георги Свиленски заяви, че от днес централната сграда на ул. „Иван Вазов“ е продадена. „1200 вагона са запорирани, във всеки момент могат да бъдат продадени“, каза социалистът. Свиленски е категоричен, че и сградата, и вагоните на БДЖ са „под пряка заплаха“ и се обърна към министрите на транспорта и финансите да уредят финансовото състояние на холдинга.

Припомняме, че в края на месец май кредиторите по Втория облигационен заем за „Холдинг БДЖ“ запорираха банкови сметки за 40 млн. лв. на дружеството. Причината бе, че железницата не може да обслужва задълженията си по заема. В резултат на това финансовото министерство все решение да отпусне 20 млн. лв. безлихвен заем на БДЖ, за да се разплати с кредиторите си.

Пет дни по-късно частен съдебен изпълнител пусна за продан централата на БДЖ, намираща се на ул. „Иван Вазов“ №3, гр. София. От Регистъра на публичните продажби става ясно, че се продава ½ от административната сграда, т.е. застроена площ от 1 854 кв. м. и разгъната застроена площ 7 803 кв. м. Търсената цена е малко над 7 млн. лв.
Коментари: 0