Установиха нарушения в 19 български ВЕЦ-а

МОСВ иска да ограничи негативното въздействие на тези обекти върху водните ресурси и екосистемите

Установиха нарушения в 19 български ВЕЦ-а

В 19 ВЕЦ-а у нас са открити нарушения след проверка на Министерство на околната среда и водите. Мащабната акция започна през юли и само за месец са проверени 138 ВЕЦ-а от общо 217, подлежащи на контрол. 

На всички нарушители са съставени актове, съобщават от МОСВ. „Един от сериозните проблеми, които се опитваме да разрешим е да се ограничи потенциалното негативно въздействие на тези обекти върху водните ресурси и екосистемите“. Това каза зам.-министър Атанаска Николова на среща с представители на екологични организации.

Съвместно с неправителствения сектор, вече е разработена методика, която ще оценява потенциалните рискове от изграждането на малки ВЕЦ. Предстои документът, който определя участъци, в които категорично се забранява строеж на такива съоръжения, да бъде одобрен от министъра на околната среда и водите. Прилагането на методиката трябва да предотврати неблагоприятния ефект  върху екологично уязвими участъци и да ограничи инвестиционни намерения, увреждащи екосистемите.

Срещата на зам.-министър Николова с представители на екоорганизации бе по повод внесена жалба от сдружение „Балканка“ срещу разрешително, издадено от Басейновата дирекция „Дунавски район“ за изграждане на ВЕЦ „Енерджи Говедарци“.

Николова бе категорична, че жалбата ще бъде разгледана в установените срокове. Издаденото разрешителното не е окончателно, то подлежи на проверка по законосъобразност и ако има пропуски в процедурата, в правомощията на министъра е да го отмени или върне за допълнително уточняване, обясни зам.-министър Николова.

Коментари: 0