Може ли Франция да гарантира сигурността на Евро 2016?

Извънредното положение още е в сила, над 90 хил. души се грижат за охраната на турнира

Може ли Франция да гарантира сигурността на Евро 2016?
172 ~ 3 мин. четене

Повече от половин година след терористичните атентати в Париж, отнели живота на 130 души, във Франция остава в сила извънредното положение. Властите удължиха действието му вече 3 пъти, а една от причините за налагането на тази мярка е необходимостта от гарантиране на сигурността на Европейското първенство по футбол.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов съобщи, че за тази цел ще бъдат привлечени около 90 хил. полицейски служители, военнослужещи, охранители от частни фирми и доброволци. Казньов гарантира, че за охраната на Евро 2016 ще бъдат мобилизирани всички налични ресурси, като принос за сигурността ще даде както държавата, така и организаторите на турнира.

Френското вътрешно министерство дори поръча разработването на специално мобилно приложение (достъпно на френски и английски език за смартфони с операционна система Android), което да уведомява потребителите за възможни терористични заплахи. 

Междувременно силите за сигурност отработиха противодействия на десетки варианти на екстремистки нападения и са достатъчно подготвени за изпълнение на служебния си дълг, увери Казньов.

Финалът за Купата на Франция – проверка преди Евро 2016

Наистина, финалът за Купата на Франция, който се състоя в края на май, дни преди оптимистичните изказвания на вътрешния министър, беше съпроводен и от други картини: на трибуните влязоха запалянковци с пиротехника, димки и стъклени бутилки.

Ели Тененбаум, експерт по тероризма от Френския институт за международни отношения (IFRI), коментира, че финалът за френската купа е тест за силите на реда в навечерието на Евро 2016. Като най-съществен проблем изпъкна комуникацията между отделните служби, отговарящи за сигурността.

„Ако успеят да координират действията си едни с други, тогава те са ефективни. Но ако по някакви причини – бюрократични, политически или други – това не се случи, то може да възникнат проблеми“, предупреди специалистът.

Казньов обаче не е съгласен, че пропуските при охраната на финала за френската купа може да рефлектират на стартиращото Европейско първенство по футбол. „Зрителите ще бъдат други, организаторите – също, сигурността също ще бъде гарантирана от други хора“, подчерта френският вътрешен министър.

Стадионите са защитени, но фен зоните?

По време на шампионата по футбол спортните арени, на които ще се играят двубоите, ще са разделени на няколко зони за сигурност. На практика това означава, че зрителите ще преминат през няколко контролни проверки, преди да попаднат на стадионите. 

„Ще бъде сложно да ни атакуват на тях“, потвърди Фабрис Поли от профсъюза на френската полиция. Освен това въздушното пространство над местата, където се провеждат футболните срещи, ще бъде закрито за полети.

Но какво ще се случи с фен зоните, където на огромни открити пространства ще се излъчват двубоите на Евро 2016? Такива ще има по цялата територия на страната, а десетки фенове ще предпочетат да наблюдават първенството имено от тях.

Не бива да се забравя, че според прогнозите по време на Европейското първенство по футбол във Франция се очаква да пристигнат около 8 млн. души, при това едва 2,5 млн. от които държат в ръце билети за една или друга футболни срещи.

Да се гарантира сигурността на открито пространство насред града не е лесна задача. В тази връзка редица експерти дори предложиха фен зоните да бъдат премахнати. Бернар Казньов обаче категорично отхвърли подобна възможност, обяснявайки, че достъпът до обособените за фенове площадки ще бъде строго контролиран.

Тененбаум също е на мнение, че фен зоните са най-уязвимите места от гледна точка на сигурността. Но тя изрази увереност, че привличането на десетки хиляди войници за охрана ще помогне за успешното справяне с тази задача.

Заплахите от атентати в хода на Евро 2016 не са по-големи, отколкото през останалото време

Няма съмнение, че Евро 2016 е привлекателна цел за терористите, но заплахата от атентати във Франция така или иначе остава. Наблюдателите са категорични, че отсъствието на данни в спецслужбите за това, че екстремистите разполагат с конкретен план за нападения по време на турнира, е добър сигнал.

„Бих казала, че заплахата от терористична атака за посетителите на шампионата на Европа не е по-голяма, отколкото при всяко друго пътуване във Франция“, обобщи Таненбаум.

Подкрепи Economic.bg