Може ли стар лаптоп да бъде превърнат в златни бижута? Dell доказва, че да

Компютърният гигант пусна собствена лимитирана серия златни бижута от рециклирани дънни платки

Може ли стар лаптоп да бъде превърнат в златни бижута? Dell доказва, че да

Снимка: Pixabay

Нова линия бижута бе представена тази седмица от... производителя на компютри Dell. Компанията е намерила необичаен източник на злато за накити – от рециклирани дънни платки. 

Любопитното начинание роди колекция бижута с лимитирана бройка. В колекцията бижута има 14- и 18-каратови златни халки, обеци и копчета за ръкавели.Инициативата на гиганта цели да насърчи рециклирането на старата електроника. За да привлече още по-голямо внимание от Dell са решили да си партнират с актрисата Ники Рийд от популярната преди години вампирската поредица Twilight. 

Статистическите данни сочат, че едва около 12.5% от електронните отпадъци  се рециклират, пише Tech Crunch. По груби сметки това означава, че ежегодно се губят около 60 млн. долара в сребро и злато под формата на изхвърлени стари телефони и мобилни устройства. 

Dell казва, че благодарение на новите ѝ по-ефективни процеси на рециклиране компанията е генерирала излишък от материали. Това е причината да предприеме нестандартната стъпка с бижутата, вместо просто да ги складира. 

Бижутата предстои да бъдат пуснати в предварителна продажба, като цените им стартират от 78 долара за златна халка и стигат д о348 долара за ръкавели. 
Коментари: 0