Мрачни настроения на борсата заради търговското напрежение между САЩ и Китай

Водещите индекси на Стария континент записаха загуби през деня

Мрачни настроения на борсата заради търговското напрежение между САЩ и Китай
396 ~ 2 мин. четене
Вчера щатските борси останаха затворени по случай Деня на Независимостта, което намали и изтъргуваните обеми в Европа. Настроенията бяха помрачени отново заради търговското напрежение САЩ-Китай и потенциалното налагане на мита на стойност 34 млрд. долара взаимно между двете страни утре. 

Водещите индекси на Стария континент записаха загуби през деня. Британският FTSE и немският DAX се разделиха с респективно 20 и 31 пункта до 7573 и 12317 пункта, докато френският САС отбеляза слаб ръст от 0.07% до 5320 пункта. По обяд излезе информация за активността в сектора на услугите в Обединеното кралство, като данните за изминалия месец юни сочат за най-бързия растеж от октомври 2017 г. Това е важен знак за потенциално увеличение на лихвените проценти през август. На енергийния пазар европейският сорт Брент записа ръст от 0.50% спрямо вчерашния ден, за разлика от щатския, който се понижи с 0.02%.

Доклад на Фед

В 21:00 часа Федералният резерв ще публикува доклада си от последната среща относно монетарната си политика. Както се очакваше, Централната банка на САЩ повиши лихвените проценти на срещата си на 13 юни. Това беше второто увеличение за годината и даде знак за две нови допълнителни увеличения на лихвите до края на годината. 

Изявление на Марк Карни

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни ще направи изявление днес в 13:00 часа. Като глава на Банката Карни има голямо влияние върху стойността на британската валута. Инвеститорите ще следят с интерес думите му с цел да добият повече информация относно бъдещата монетарна политика на страната. Възможно е да възникне известна волатилност при валутните двойки, съдържащи британски паунд.

След достигнатото най-високо ниво от 2014 година насам се забелязва леко отслабване на движението и формиране на ниво на съпротива при 260-265 паунда на акция, а 50-дневната средна е доста под образувания канал. Индикаторът Стохастик се е устремил към 20-те пункта, което ни кара да смятаме, че ще има понижение на котировките до линията на подкрепа и това може да се използва за вход в дълга позиция. 

Напредването на канадския долар спрямо австралийския му конкурент върви уверено през последните дни. Котировките се движат под 50-периодната подвижна средна, в близост до горната граница на канала, но пробив така и нямаше. Подходящо е влизане в краткосрочна къса позиция с цел 0.9650-0.9625.

Кафето има низходящо движение от края на 2016 г., а сега прецизният канал ни кара да смятаме, че поевтиняването ще продължи до 110.00-109.00, след което ще последва поскъпване до над 115.00 с потенциал за 121.00. Може да се използва моментът за влизане в краткосрочна къса позиция до достигане до линията на подкрепа, след което да се влезе в дълга такава с прибиране на печалбите при 115.00. 

След като в средата на май беше прекъснато възходящото движение на френския индекс, САС формира низходящ канал, в чиито граници се движи и подвижната средна ЕМА. Към момента котировките са под нея и в близост до линията на подкрепа. Стохастик има възходящо движение и това може да се използва за вход в дълга позиция до достигане на линията на съпротива при около 5400 пункта.  
Подкрепи Economic.bg