Вносът на стоки за борба с Covid-19 бе освободен от мита и ДДС

Правителството премахна възможността за нерегламентиран износ на защитни облекла и консумативи за трети страни

Вносът на стоки за борба с Covid-19 бе освободен от мита и ДДС

Снимка: Pixabay

4250 ~ 2 мин. четене

Правителството освободи от вносни мита и от ДДС при внос стоки, необходими за борбата с последиците от пандемията от COVID-19. Това бе решено днес по време на правителствено заседание, на което беше променено постановлението за прилагане на Регламент (ЕО) № 1186/2009 на Съвета от 16 ноември 2009 г. за установяване на система на Общността за митнически освобождавания.

С постановлението се създават национални правила, като се определят стоките, подлежащи на освобождаване от вносни мита и от данък върху добавената стойност, както и лицата, които могат да ползват правилата за освобождаване. Това са лекарствени продукти, медицински изделия, лични предпазни средства, които са особено необходими в борбата с COVID-19, пише в мотивите към решението.

Държавните органи, които към настоящия момент осигуряват логистично тези стоки, ще бъдат освободени от вносни мита и от ДДС. Не се допуска използването на освободените стоки за цели, различни от борбата с последиците от пандемията от COVID-19 през 2020 г.

На същото заседание днес правителството „запуши“ оставена преди месец „дупка“, която позволяваше да се изнасят нерегламентирано защитни облекла и консумативи за трети страни. Сега се посочва изрично, че се забранява „износа на предпазни средства, както и дезинфектанти и техни производни“. Но за разлика от решението от 23 март, сега се посочва изрично експортът на кои точно медицински изделия е забранен - гащеризони, медицински и хирургични маски за еднократна употреба, защитни очила, латексови/нитрилови ръкавици и калцуни.

С новото решение се прецезира и въведеното ограничение за износ на дезинфектанти и техни производни, като то вече обхваща дезинфектанти (биоциди) с доказано действие, т.е. такива, които са пуснати на пазара съгласно нормативните изисквания.

Всички тези консумативи са забранени за износ за трети страни според регламент 2020/402 на Европейския съюз.

Подкрепи Economic.bg