Муден Парламент стопира инвестиционните проекти

Стамен Янев пое днес управлението на Българската агенция за инвестиции от Светослав Младенов

Муден Парламент стопира инвестиционните проекти

Снимка: \"Икономика\"

Автор: Стилиян Гребеничарски

Забавени корекции в законодателството са стопирали процеса на сертифициране на инвестиционни проекти от Българската агенция за инвестиции, стана ясно по време на предаването на управлението ѝ от досегашния изпълнителен директор Светослав Младенов на новия - Стамен Янев.

Става въпрос за изцяло технически промени, свързани с транспонирането на Европейски регламент 800 в българския Закон за насърчаване на инвестициите. Насърчителните мерки, предвидени в него не могат да се приложат, а несъответствието на практика е прекратило процеса на сертифициране. Старият Регламент 651 е бил в сила до края на юни и проектите, подадени в рамките на този срок са били успешно сертифицирани до края на 2014 г. В допълнение на това в закона трябва да бъде променено името на Министерството на икономиката, след като в отделни ведомства бяха отделени ресорите енергетика и туризъм.

В резултат на разпускането на 42-рото Народно събрание и предсрочните парламентарни избори, обаче, тези технически корекции така и не бяха направени. За сметка на това, традиционно сред приоритетите на новия Парламент е законодателството, свързано с МВР, а заседателно време бе изгубено и за предварително обречени законопроекти, целящи партийна активност, като предложението за отмяна на плоския данък например. Цял ден пък народните избраници отделиха на пенсионната система, която така и не бе реформирана и в идните месеци предстои ново обсъждане на най-спорните текстове.

В следствие на мудния законодателен орган са стопирани около 20-30 проекта за около 500 млн. лв. Броят и обемът им са приблизителни, тъй като се е наложило някои от тях да бъдат изтеглени поради несъответствие с новите текстове.

Досегашният заместник-изпълнителен директор Костадин Джатев подчерта, че част от тези инвестиции са „на зелено”, но друга част представляват разширение на вече съществуващи структури, което показва задоволство в инвеститорите от работата им в страната и намерението им за растеж. „Трябва да има ясен знак към всички инвеститори, че инвестициите в България са приоритет и затова апелирам Парламента и народните представители по-бързо да приемат промените, които са буквално технически и едва ли ще породят какъвто и да било дебат”, добави той.

 Днес ръководството на БАИ бе поето от Стамен Янев, а негов заместник става Маджиде Ахмедова. Досегашният директор Светослав Младенов отчете периода от малко над година, в който управляваше институцията като успешен, а поставените в началото цели като изпълнени. Той обаче изтъкна, че все още има изключително много работа в посока активизиране на инвестициите в региони с лоши социално-икономически показатели.

Стана ясно, че досегашният екип ще продължи да подпомага работата на Агенцията в ролята си на консултанти, за да се осигури приемственост в провежданата политика и да се пристъпи към нейното надграждане. Приоритет пък на новото ръководство ще бъде привличането на инвестиции с висока добавена стойност и много работни места, предимно в секторите информационни технологии, лека и хранително-вкусова промишленост.

Стамен Янев не се ангажира с поставянето на цел пред агенцията за растежа на инвестициите в страната, посочвайки че предпочита да се фокусира върху работата на институцията, а самият приток на капитал зависи от множество фактори извън нейния обхват. Той изтъкна съществената роля на съдебната система и доброто правораздаване за вземане на инвестиционните решения и изрази надежда, че изпълнителната и законодателната власт ще предприемат решителни мерки по въпроса.

Според Янев, било напълно нормално политическото ръководство на Министерството на икономиката да прави промени в ръководните позиции на подопечните ведомства и да избира само екипа, с който да работи. Въпреки това, заместник-министърът на икономиката Даниела Визиева не определи рокадата като политическа. Тя посочи, че в интерес на инвеститорите било те да знаят, че ръководство на Агенцията е в близки отношения с политическия кабинет и следва неговата политика.

Стамен Янев е назначен със заповед на министъра на икономиката Божидар Лукарски, която е съгласувана с министър-председателя Бойко Борисов. От предоставената информация от БАИ, става ясно, че той е юрист, специализирал в областта на сливанията, придобиванията и инвестициите. В кариерното си развитие преминава през големи международни консултантски компания, както и през българските подразделения на някои от най-големите одиторски дружества. Магистър е по право от Софийски университет и е специализирал европейско и английско право в ASSER College Europe (Холандия), University of Cambridge, European University Institute, University City College (Флоренция). Янев е член на Софийската адвокатска колегия и главен асистент в Института за държавата и правото към БАН.

Маджиде Ахмедова е икономист с управленски опит в държавната администрация и частния сектор. От 1992 до 1999 г. е главен данъчен инспектор в териториална дирекция Търговище, след което за две години е зам.-изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. От 2001 до 2003 г. е финансов директор на Индустриален холдинг „България”, а през следващите 10 години е директор Човешки ресурси и административни дейности в „Алкомет” АД - Шумен.

Коментари: 0