МВФ е готов да отпусне $1 трлн. за борба с коронавируса

В момента МВФ дава близо $200 млрд. за справяне с икономическите сътресения на над 35 страни

МВФ е готов да отпусне $1 трлн. за борба с коронавируса

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд.

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Международният валутен фонд заяви, че е в готовност да използва капацитета си за заем от 1 трилион долара, за да помогне на страните по света, които се борят с хуманитарното и икономическото въздействие на коронавируса, пише CNBC.

„Фондът може да реагира бързо и гъвкаво, за да се справим с извънредни ситуации и да помогнем на страните, които се нуждаят от допълнително финансиране“, сподели Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд.

Тя добави, че заемът може да бъде използван за подпомагане на държавите, особено на нововъзникващите пазари и развиващите се страни. Фондът вече има 40 действащи договорености и мерки с комбинирани ангажименти за около 200 млрд. долара.

Управляващият директор на МВФ сподели, че може да се помогне на най-бедните страни с незабавно облекчение на дълга, което ще освободи жизненоважни ресурси за здравни разходи, ограничаване и смекчаване.

Действията на МВФ идват, когато анализаторите очакват един от най-мрачните дни на Уолстрийт. Пазарите не реагират на единните действия на централните банки по света за облекчаване на паричната политика в помощ на страните за справяне с последиците от коронавируса.

Федералният резерв заяви, че започва историческа и мащабна кампания за стимулиране на икономически растеж. Централната банка намали американските лихвени проценти до нула и стартира програма за количествено облекчаване на 700 милиарда долара, за да защити икономиката от въздействието на вируса.

Все пак инвеститорите са притеснени заради темповете, с които се разпространява заразата. А част от усилията за ограничаване на огнищата могат да доведат до рецесия.

Коментари: 0