МВФ предупреди за рисковете при възстановяването от пандемията

Неравномерното разпределение на ваксините и различните темпове на ваксинация може да доведат до много голямо разминаване между богатите и развиващите се страни

МВФ предупреди за рисковете при възстановяването от пандемията

Снимка: Кристалина Георгиева/Twitter

412 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) предупреди, че при възстановяването на пандемията, може да се появи "опасно разминаване" между богатите и развиващите се страни. Кристалина Георгиева заяви, че плавното възстановяване на икономиката на богатите страни като САЩ е "добра новина", но развиващите се страни срещат трудности, главно заради бавните темпове на ваксинация, съобщава Reuters.

"Това е опасност за кохерентността на растежа и също така е опасност за глобалната стабилност и сигурност", каза тя на Парижкия форум за мир, където говориха и ръководителите на Световната търговска организация (СТО) и Световната банка.

Генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала също изрази загриженост, като предупреди за "К-образно възстановяване" в региони като Латинска Америка, Близкия изток и Африка, които имат по-ниски нива на ваксинация и много бавен растеж.

Георгиева призова 20-те най-големи икономики в света (Г-20) да уговорят по-справедливо разпределение на ваксините. Обещанието на Г-7 да дари 1 млрд. дози е недостатъчно, според нея.

„Трябва да действаме по-решително.“

 

Подкрепи Economic.bg