МВФ предупреждава за нов срив на световната икономика

Ако не се стимулира търсенето, новата рецесия може да стане реалност

МВФ предупреждава за нов срив на световната икономика
292 ~ 2 мин. четене

Международният валутен фонд (МВФ) предупреждава за нарастващ риск от икономическа криза в света, предупреждавайки, че е необходимо да се предприемат незабавни мерки за стимулиране на търсенето, пише Financial Times.

Първият зам.-директор на МВФ Дейвид Липтън, говори по време на сесия на Националната асоциация за бизнес икономика (National Association for Business Economics, NABE), заяви, че глобалната икономика се намира в „действително много трудна ситуация”.

Световните политики трябва да предприемат незабавни действия в отговор на забавянето на икономическия растеж и на новите заплахи, породени от колебанията на стоковите и финансовите пазари, каза той. "Сега е моментът да се подкрепи икономическата активност и да се осигури по-стабилна позиция на световната икономика", - коментира Липтън.

Резкият спад в глобалните капиталови потоци и търговията през последната година са сред водещите фактори, които объркват икономиката.

Страховете на фонда бяха потвърдени от статистическите данни от Китай, публикувани във вторник. Обемът на китайския износ в доларово изражение през февруари 2016 намалява с 25,4% след понижението през януари от 11,2%, което показва най-големия спад в страната от началото на 2009 година.

Намаляването на вноса продължава 16-ти пореден месец през февруари и се забави до 13,8% от 18,8% през януари.

Според Липтън, световната икономика стигна до точката, където новата рецесия може да бъде реалност, ако правителствата не предприемат мерки за стимулиране на търсенето.

„Особени опасения възникват във финансовите пазари, чувство, че "властите на много страни почти изчерпаха възможността да предприемат необходимите мерки, или са загубили необходимата решимост за изпълнението им," каза още той.

МВФ вече заяви, че вижда сигнали за допълнително отслабване на глобалното икономическо възстановяване, и през април, може да понижи прогнозата си за растеж на световния БВП за 2016 г., който в момента е в размер на 3,4%.

Подкрепи Economic.bg