МВФ: Светът върви сляпо към нова криза

Ново предупреждение за загубите от политиката на бездействие

МВФ: Светът върви сляпо към нова криза

Светът върви сляпо към нова криза, тъй като инвеститорите започнаха да губят доверие в способността на политиците да съживят глобалната икономика, пише британският вестник "Телеграф", който се позовава на доклада на Международния валутен фонд за перспективите пред глобалната икономика.

МВФ отправи ново предупреждение за загубите от политиката на бездействие и подчерта, че финансовата и икономическа стагнация може да се задълбочи, ако правителствата не попречат на оформянето на злокачествена обратна връзка заради крехкото доверие, слабия растеж, ниската инфлация и увеличаващата се задлъжнялост.

Ръководителят на отдела за финансова стабилност на МВФ Хосе Винялс предупреди, че продължителното забавяне може да изтрие 4% от глобалната продукция в сравнение с настоящите очаквания за следващите пет години на фона на повтарящите се сътресения на пазарите. Той изрази мнение, че бомбата със закъснител в размер на 1,3 трилиона долара корпоративен дълг, която тиктака в Китай, също носи потенциално сериозни предизвикателства за финансовата стабилност, ако банките бъдат избутани до ръба.

Загубата на доверието на инвеститорите вещае само мечи перспективи за световните борси. Според този сценарии акциите във Великобритания, САЩ, еврозоната и Китай ще загубят една пета от стойността си в следващите две години. Тройната заплаха на забавения растеж, повишаващите се рискове от Китай и отслабване на вярата в политиците, че могат да ни предпазят от нови спадове, принуждават домакинствата и бизнеса да спестяват повече и да харчат по-малко в несигурната икономическа среда, пише БГНЕС.

Китай и Индия ще са изправени пред загуби в световното производство в размер на повече от 4% до 2021 г. в сравнение с настоящата прогноза на МВФ, а в световен мащаб производството ще бъде с 3,9% по-малко от базовата ставка. Ниска инфлация и номиналния растеж могат да увеличат затруднени страни като Гърция и Япония до нови върхове. Това ще "укрепи стагнацията в световен мащаб", посочва МВФ.

Хосе Винялс призова за по-балансирана и силна политика за подобряване на перспективите за растеж и инфлация. Той поиска политиците в еврозоната да помогнат на банките да се справят с нарастващия брой необслужвани кредити, при които длъжниците закъсняват с плащанията си по кредита с поне три месеца. 

В Китай МВФ призова да се сложи край на скритите субсидии, които позволяват на „зомби компаниите” (близки до фалита – бел.ред) да останат в бизнеса. Експертите призовават Пекин да оборудва регулаторите с инструменти, необходими за по-сложната финансова система в Китай. “Много е заложено на карта.

Необходими са допълнителни мерки за осигуряване на по-балансирана и силна политика. В противен случай, сътресенията на пазара могат да се повторят и дори да се засилят”, предупреди Винялс. „Монетарната политика е „претоварена”. Фискалните политики, подкрепящи растежа и по-широките реформи, са нужни за възстановяването и насърчаването на инвестициите и потреблението. Това ще доведе до успешна нормализация, когато повишаване на апетита към риск и нарастването на разходите ще ни доведат постепенно до край на продължилия прекалено дълъг период на рекордно ниски лихвени проценти. „Монетарната политика е от решаващо значение, но не може да бъде единствената”, смята Винялс.

В прегледа си за Китай, МВФ вижда признаци за "широко разпространен и нарастващ корпоративен стрес" сред китайските компании. Фондът изчислява, че около 15,5% от общите търговски банкови заеми за корпоративния сектор, на стойност около 1,3 трилиона долара, са под риск от необслужване заради липсата на достатъчна доходност за плащане на лихвите. Потенциалните загуби на банките по тези заеми могат да достигнат 756 млрд. долара или 7% от БВП на Китай. МВФ определя това като „значително ниво”.

Средното време, необходимо на листнатите компании в Китай да платят своите задължения, нараства от 53 дни през 2011 г. до 72 дни през 2015 г. Данните показват още, че китайските корпоративни облигации са скочили рязко в последните месеци. Докато мерки за либерализиране на пазара на облигации в Китай са добре дошли, разширяване на достъпа до чуждестранни инвеститори и местни фирми може да доведе до кредитна криза. МВФ призова Китай да използва своята "амбициозна политическа програма", за да постигне по-бързи отписвания на корпоративни „лоши дългове”. 

Коментари: 0