МВР на протест срещу бюджет 2016

Предвижда се да получават 10 вместо 20 заплати при пенсиониране

МВР на протест срещу бюджет 2016
3677 ~ 2 мин. четене
Синдикатите в МВР обявиха, че са готови да излязат на протест срещу бюджет 2016 и дори да затворят пътни артерии. Причината са предвидени в бюджета за 2016 г. намаления на социални придобивки за служителите на ведомството. В проекта на закона е записано намаляване на заплатите при пенсиониране от 20 на 10 и премахване на възнаграждението за прослужено време.

Късно вчера се появи информация, която не е потвърдена от МВР, че шефовете на "Правна дирекция" и на Дирекция "Човешки ресурси" в МВР са подали оставки. Неофициално се твърди, че то е свързано с идеята за намаляване на 20-те заплати на служителите при пенсиониране. Според БНР, десетки молби за пенсиониране са подадени в МВР като знак на протест срещу предложението. Служители от почти всички звена във вътрешното министерство са подавали такива заявления. Това се е случило в Специализирания отряд за борба с тероризма, СДВР, Главната дирекция "Национална полиция", както и в няколко областни дирекции на МВР. До момента няма официален коментар от ръководството на ведомството за случващото се там.

Според синдикатите, ако предложенията се приемат, може да се очаква около една трета от полицейския състав да напусне работа.

Днес към протеста на служителите от МВР се присъединиха и служители на затворите. "Като израз на добронамереност искаме да поканим господин Владислав Горанов в качеството му на финансов министър да посети един от затворите и се запознае реално със състоянието на сектора, като същевременно може да купи бака латекс и да направи нещо полезно – да боядиса стените на една от стаите. Да не забравяме, че на латински minister означава „служител“. Това заявяват от Синдиката на служителите в затворите в България в отворено писмо, в което изразяват негодувание от предвидените в бюджета за 2016 г. „сериозни рестрикции по отношение на икономически и социални права на всички служители на сектор "Сигурност", в частност тези в затворите и арестите”.

Служителите заявяват, че този проект на закон, като кампания целяща социално противопоставяне, заради което са готови да се включат в организирани съвместни национални протестни действия със синдикалните организации в сектора.

По-късно днес се очаква ръководителите на полицейските синдикати да се срещнат с финансовия министър Владислав Горанов и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, за да обсъдят ситуацията.
Подкрепи Economic.bg