На 4 март тръгват директните плащания за земеделци

От тази дата стопаните могат да кандидатстват за субсидиите

На 4 март тръгват директните плащания за земеделци
3677 ~ 2 мин. четене
На 4 март е стартът на кампанията за директни плащания за земеделци за 2015 г. Това става ясно от наредба 3 за условията и реда за прилагане на новите схеми, по които ще се прилагат тези плащания от 2015 г. Наредбата бе обнародвана в „Държавен вестник” в последния работен ден на февруари т.г. 

Директните плащания за българските фермери тази година са общо в размер на 1.4 млрд. лева. За първи път от 2015 г. земеделците ще имат право на субсидии при наличие на правно основание, т.е ако имат договор за аренда или акт за собственост на земята, пише в. "Сега". 

Подпомагането ще става по 6 схеми. 

Схемата за единно плащане на площ с бюджет от 600 млн.лв. е основна и ще се прилага до 2020 г. 

По схемата за зелените плащания са предвидени 464 млн. лв., като за получаването им има три изисквания – диверсификация на културите, запазване на постоянно затервените площи и поддържане на екологично насочени площи. 

По-високи субсидии за първите 300 декара ще могат да получават земеделските стопани по схемата за преразпределителните плащания, по която са заделени 109 млн. лв. 

По схемата за дребните стопанства минималната помощ, която ще може да се получи, е 500 евро. За младите фермери е предвиден бюджет от 7 млн. лв., което ще позволи те да получат допълнително 25% по плащанията към СЕПП за своите първи 300 декара. Изискванията към тях са да са на възраст до 40 години и да са новостартиращи фермери. 

Преходната национална помощ ще замести схемите за национални доплащания и ще се прилага до 2020 г. при намаляващ бюджет.
Коментари: 0