На изборите във Франция разумът трябва да победи пред страха

Победа на Льо Пен може да доведе до изход на Франция от Еврозоната и край на европейската интеграция, според проф. Ингрид Шикова

На изборите във Франция разумът трябва да победи пред страха

Снимка: Красимир Свраков / Economic.bg

Автор: Венцислав Генков

Въпреки всичко разумът трябва да победи пред страха, пред бих казала не само пред национализма, но и доста агресивното поведение на Льо Пен във връзка с европейските въпроси и излизането на страната от еврото. Така коментира предстоящия втори тур на президентските избори във Франция проф. Ингрид Шикова, съосновател на катедра "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски“q пред Economic.bg.

„Ако все пак Марин Льо Пен спечели, това е много голяма опасност. Някои казват: „Европейският съюз ще преживее и Марин Льо Пен президент“, но не ми се иска това да се случва, защото и без това е разклатена европейската конструкция и вместо да я стабилизирамеq ние започваме още повече да я клатим“, каза проф. Шикова.

По думите й, ако Льо Пен спечели изборите и Франция излезе от Еврозоната и тя се разпадне, то това „наистина ще бъде краяj на тази европейска интеграция, която сме замислили и очаквали“.

„Честно казано, не бях убедена, че ще бъде избран Тръмп, не бях убедена, че ще има Brexit, но тези неща се случиха. Затова ми се иска победата на Емануел Макрон да не остане само надежда“, заяви проф. Шикова. Според нея французите са разумни, въпреки че има критики към него и може би не толкова критики, а по-скоро опасения, че той е много млад и до известна степен неопитен. Макрон създаде своето политическо движение En Marche само преди година и зад него няма стабилна партия, а във Франция предстоят законодателни избори през юни, смята професорът.

"Обществата са разделени. Видяхме при Brexit, виждаме го и сега при гласуването във Франция и на много други места, можем по други прояви да забележим колко е разделено обществото на тези, които наричаме печелещи от глобализацията и от европейската интеграция и тези, които губят от това", коментира проф. Шикова.

Цялото мнение може да прочетете утре, понеделник, в интервюто на проф. Ингрид Шикова пред Economic.bg.

Коментари: 0