Над 1 млрд. Android устройства са под риск от хакване

Двама от петима потребители на Android по целия свят вече не получават актуализации за сигурност, според Which?

Над 1 млрд. Android устройства са под риск от хакване

Снимка: Unsplash

Повече от милиард мобилни устройства с Android са изложени на риск от хакване, тъй като вече не са защитени от актуализации за сигурност, алармира организацията за защита на потребителите Which?. Пробойните отварят възможности за кражба на данни, искания за откуп и заразяване със зловреден софтуер, предава BBC. 

Загрижени за своята сигурност трябва да са потребителите на устройства с Android, пуснати преди 2012 г. От Google, която стои зад операционната система, не са отговорили на поискания коментар от BBC.

Според собствените данни на Google – 42.1% от потребителите на Android по целия свят ползват версия 6.0 на операционната система или дори по-стара. Според бюлетина за сигурност на Android, през 2019 г. не са издавани пачове за сигурност за версии по-стари от 7.0. 

Which? заключава, двама от петима потребители на Android по целия свят вече не получават актуализации за сигурност. 

Организацията е тествала следните модели телефони: Motorola X, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z2, LG / Google Nexus 5 и Samsung Galaxy S6.

В рамките на експеримента Which? е поискала от антивирусната лаборатория AV Comparatives  да ги зарази със злонамерен софтуер – и той е успял с всеки от телефонте, като някои инфекциите са множество. 

От Which? казват, че са споделили резултатите с Google, но технологичният гигант не е дал уверения, че смята да подпомогне потребителите с поддръжки. Организацията настоява технологичните компании да предоставят по-голяма прозрачност относно това колко дълго предоставят актуализации за смартустройства. 

„Много е притеснително, че скъпите устройства с Android имат толкова кратък срок на годност, преди да загубят поддръжки за сигурност, оставяйки милиони потребители в риск от сериозни последици, ако станат жертва на хакери“, коментира Кейт Беван от Which?. Според нея е нужно да има натиск от правителствата върху компаниите, за да има по-голяма прозрачност. 

Как да проверите дали телефонът ви е уязвим и какво да направите:
  • Ако устройството ви с Android е на повече от две години, проверете дали може да бъде актуализирано до по-нова версия на операционната система. Ако сте на по-ранна версия от Android 7.0 Nougat, опитайте да ъпдейтнете от Settings> System> Advanced System update. 
  • Ако не можете да актуализирате, телефонът ви може да бъде застрашен от хакване, особено ако използвате версия на Android 4 или по-стара. Това означава, че трябва да сте особено внимателни за това какви приложения теглите. 
  • Също така внимавайте със съмнителни SMS или MMS съобщения, защото липсата на защита може да лесно да допусне зараза със злонамерен софтуер или устройството да бъде „отвлечено“ чрез DDoS атака. 
  • Архивирайте данните си на поне две места (твърд диск и облачна услуга). 
  • Инсталирайте мобилен антивирус чрез приложение, но имайте предвид, че изборът е ограничен за по-стари телефони. 
Коментари: 0