Над 125 млн. лв. отиват за интегриран градски транспорт в столицата

Проектът включва рехабилитация на трамвайни линии и доставка на нови трамвайни мотриси

Над 125 млн. лв. отиват за интегриран градски транспорт в столицата
1116 ~ 1 мин. четене
Над 125 млн. лв. отиват за финансиране на развитието на интегрирания градски транспорт в София. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. В проектът са включени  рехабилитация на трамвайни линии, доставка на нови трамвайни мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и съществуващата система за информация на пътниците в реално време.

Според решението на Правителството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в МРРБ ще  подпише договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Столична община. Той е на стойност 125 485 941,89 лв., като безвъзмездните европейски средства са 107 333 495 лв., а останалата част от сумата е съфинансиране със собствени средства на Столична община.

Предстои да започнат дейностите на рехабилитация на няколко трамвайни отсечки, включително линията по бул. „Цар Борис III“, и купуването на 13 нископодови, съчленени трамвайни мотриси.

Проектът цели насърчаване ползването на електротранспорта, като по този начин ще допринесе за решаване на проблемите в столицата, свързани с увеличаващия се трафик през деня, нарастващите задръствания, ниската скорост на придвижване, пътнотранспортни произшествия, високи концентрации на въглероден диоксид и други вредни емисии, шум и т.н.
Подкрепи Economic.bg