Тим Кук: Apple може да допринесе много за здравеопазването

Амбициите на компанията надхвърлят уелнес приложенията и устройствата

Тим Кук: Apple може да допринесе много за здравеопазването

Снимка: БТА

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук подсказа, че амбициите на компанията в здравеопазването за много по-големи от това да създава уелнес приложения и устройства като „умния“ часовник например. 

На годишната среща с акционерите във вторник той коментира развитието на сектора, предава CNBC. Обръщайки внимание на неговата пословична сложност, той посочи, че за новите играчи е трудно да внедряват иновации, но Apple вече има „чудесна позиция“. Според Кук компанията е силна и с това, че има подход към потребителите. 

Гигантът от Купертино обаче е все още далеч от това да предприеме наистина голяма стъпка в здравеопазването, каквато направи Amazon например. Онлайн търговецът обяви участието си в консорциум заедно с J.P. Morgan и Berkshire Hathaway в опит да се намалят здравните разходи за служителите. Компанията има и други дейности, свързани с продажбата на медицински материали. 

Alphabet същи ма редица инициативи в тази област, вариращи от групата против стареене Calico и стигайки до звеното Verily, занимаващо се със здравен софтуер и устройства. 

Нишата е особено перспективна за технологичните компании, които все повече развиват такива потребителски продукти и услуги. Apple например предоставя здравен софтуер както за потребителите и разработчиците, така и b2b възможности, предвид че iPad и други устройства се използват от широко в медицинската общност и особено сред лекарите на запад. 

За да надскочи уелнес обаче, Apple ще трябва да работи с федералните регулатори в бъдеще. Кук изрази увереност в успеха на компанията по този въпрос. Компанията вече си сътрудничи с Американската администрация по храните и лекарствата в пилотна програма, свързана с регулацията на нискорискови продукти за цифрово здраве. 

Кук говори и за усилията на Apple да въведе медицински досиета в iPhone. Този продукт все още е в бета версия и се използва от едва десетина болници. Амбицията на компанията обаче е услугата да обхване цялата здравна екосистема в САЩ. 

„Все повече и повече време прекарваме в това“, коментира Кук, който не скри вълнението си от перспективата „Apple да има значителен принос“ в здравния сектор .
Коментари: 0