Над 30 щата са взели на мушка Google заради антитръстови нарушения

Има потенциална опасност компанията да бъде принудена да промени бизнес модела си или дори да бъде раздробена

Над 30 щата са взели на мушка Google заради антитръстови нарушения

Снимка: БТА

Генералните адвокати на над 30 американски щата подготвят разследване срещу Google за потенциални нарушения на антитръстовите правила, съобщава източник на Reuters, запознат с въпроса. Ако регулаторите намерят обвинението за справедливо и то бъде подкрепено с необходимите доказателства, това може да доведе до неизгодна за компанията промяна на бизнес модела ѝ.

Тексас вероятно ще е първият щат, който ще обяви официално разследване на 9 септември, казва още източникът. 

„Ние продължаваме да работим конструктивно с регулаторните органи, включително с генералните адвокати, в отговарянето на въпроси за нашия бизнес и динамичния технологичен сектор“, заяви представителят на Google Хосе Кастанеда. 

Антитръстовите действия срещу Google може да доведат до принудителна промяна на бизнес практиките и алгоритмите на компанията. Допуска се, че тя дори може да бъде заставена да отдели някои от дивизиите си, по подобие на YouTube, като отделна компания.

Що се отнася до глобата, тя може да достигне милиарди долари. Google вече бе санкционирана с подобни финансови наказания в Европа. 

Според информацията разследването е насочено към проблематични практики при събирането на данни за личния живот и как това се отразява на конкуренцията. Щатските защитници твърдят, че големите технологични компании разполагат с толкова много потребителска информация, че за новите играчи на пазара е трудно да бъдат конкурентни.

Гигантите в Силициевата долина, които са едни от най-богатите и мощни организации в световен мащаб, напоследък се сблъскват със засилващ се регулаторен натиск и антитръстов контрол не само в Европа, но и в САЩ – от Конгреса, федералните агенции, а сега и от генералните адвокати на щатите.

Новината идва, след като през юли правосъдното министерство в страната започна мащабен преглед на антитръстовите правила за технологичните гиганти и проверка дали компаниите не нарушават конкурентните правила. Това разследване е насочено към играчи като Google, Amazon  и Facebook, като потенциално засяга и Apple.

Отделно, Федералната търговска комисия също проучва дали Amazon и Facebook не са злоупотребявали с огромната си пазарна мощ, съответно в търговията на дребно и в социалните медии.

The Washington Post първи публикуваха информация за най-новото разследване. 
Коментари: 0