Huawei обвини САЩ в кибератаки и „безскрупулно“ поведение

Компанията твърди, че агенти на ФБР са принуждавали нейни служители да им станат информатори

Huawei обвини САЩ в кибератаки и „безскрупулно“ поведение

Снимка: БТА

Китайската компания Huawei Technologies обвини САЩ, че „безскрупулно“ използват „всеки инструмент, с който разполагат“, за да нарушат бизнеса ѝ, включително чрез пускане на кибератаки в мрежите ѝ и инструктиране на органите на реда да „заплашват“ служителите ѝ. Технологичният гигант направи тези твърдения посредством прессъобщение във вторник, пише BBC. 

Huawei попадна в епицентъра на търговския спор между САЩ и Китай, а по-рано през годината бе вкарана и в „черния“ списък на американската държава, ограничаващ силно възможностите за търговия с нея. Компанията не предоставя доказателства за по-горните твърдения. 

В съобщението си до медиите тя твърди, че САЩ са използвали своите съдебни и административни правомощия, както и други средства, за да нарушат бизнеса ѝ и този на нейните партньори. В него се посочва още, че властите са задържали незаконно персонал на компанията, извършвали са кибератаки, за да проникнат във вътрешните ѝ информационни системи, а агенти на ФБР са посещавали домовете на служители, за да им указват натиск и да събират информация за корпорацията. 

Изявлението на Huawei идва в отговор на материал на Wall Street Journal, в който се говори за разследване на правосъдното ведомство на САЩ във връзка със съмнения за кражба на патентни на смартфон камери от страна на китайската компания. Гигантът изтъква, че твърденията са неверни. 

Говорител на Министерство на правосъдието казва, че макар да не коментират конкретни разследвания, „по всички въпроси нашите следствени техники са в съответствие със закона и всички обекти на разследвания се ползват със същите права на надлежен процес, предоставен от нашата Конституция и защитен от независима съдебна система“, пише Reuters.

Според Huawei обаче в подобни нерегламентирани инциденти са били въвлечени осем от нейните служители, някои от които граждани на САЩ. Всички такива случаи били ръководени от средни или висши началници. Последният датира от 28 август, посочват от компанията и казват, че става дума за натиск от страна на ФБР върху човек, убеждаван да им стане информатор. 

„Този вид поведение е не само позорно, но и е неморално“, коментира външният министър на Китай Гън Шуан в Пекин. Според него САЩ трябва да преустановят „ирационалния“ си натиск върху китайските компании и вместо това да създадат недискриминационна среда. 

Huawei стана символ на нарастващата борба за надмощие между САЩ и Китай. Двете най-големи икономики в света водят търговска война помежду си вече година. Вашингтон усилено твърди, че китайският производител – номер 1 на телекомуникационно оборудване и номер 2 на смартфони, помага на Пекин да извършва шпионаж, поради което технологиите му крият риск за националната сигурност. От май насам брандът е вкаран в „черния“ списък на американската страна. 
Коментари: 0