Над 50 хил. души са персона нон грата за Турция

Освен с желанието си за връщане на смъртното наказание, Анкара предизвиква международно недоволство с черния си списък, в който влизат 146 държави

Над 50 хил. души са персона нон грата за Турция

Турция забрани на 4128 руски граждани да влизат в страната заради подозрения, че са свързани с терористичната групировка „Ислямска държава”. Така общият брой на чужденците, които са включени в черния списък на Анкара, вече е около 53 781 души от общо 146 държави, предава агенция „РИА Новости”.

Анкара е обявила за персона нон грата най-много хора от Саудитска Арабия (7523 души), Тунис (4605) и Русия (4128). От 2011 г. насам от Турция са били депортирани 804 руснаци, 435 индонезийци и 308 таджикистанци.

Освен с депортирането и блокирането на граждани от различни страни, Турция е обект на спорове и заради идеята да върне смъртното наказание. Анкара иска връщането на въпросната мярка, за да „отмъсти” за 250-те загинали по време на неуспешния опит за военен преврат миналата година.

Председателят на Европейската Комисия Жан-Клон Юнкер, цитиран от EUObserver, обаче заяви, че подобен ход би „затръшнал вратата за членство в ЕС” за Турция.

Коментари: 0