„Нафтогаз“ предупреди за газова криза, заплашена е и България

„Газпром“ заплаши, че ще ограничи доставките, ако Киев отклонява количества

„Нафтогаз“ предупреди за газова криза, заплашена е и България
Украинската „Нафтогаз“ предупреди за опасност от газова криза тази зима. От пресслужбата на държавната енергийна компания заявиха, че тази възможност е напълно реална заради изявлението на руската „Газпром“, че  е възможно да ограничи доставките, ако Украйна отклонява незаконно количества към своите хранилища.

Подобна криза би засегнала и България, която все още получава 100% от природния газ от тръбата, която преминава през Украйна. През 2009 г. доставките бяха спрени заради спор между двете държави.

"Нафтогаз“ възприема изявлението на Газпром за възможно спиране на газа за европейските потребители като подготовка от страна на Русия за нова газова криза в периода януари-февруари 2017 г. с цел прокарване на собствени интереси в отношенията с ЕС", посочват от пресслужбата на украинската компания.

В петък ръководителят на "Газпром" Алексей Милер каза, че оглавяваният от него концерн има право да ограничи доставките в случай на незаконно отклоняване от Украйна на обеми от транзитирания през нейна територия газ.

Пресслужбата на "Нафтогаз" заяви, че Киев се е обърнал към Европейската комисия с искане спешно да изпрати наблюдатели на точките на вход и изход на руския газ, транспортиран по украинската газопреносна мрежа.
Коментари: 0