Най-бързият суперкомпютър в света влиза в битката срещу COVID-19

Япония се връща на върха при суперкомпютрите за първи път от 11 години

Най-бързият суперкомпютър в света влиза в битката срещу COVID-19

Снимка: Unsplash

3212 ~ 1 мин. четене

Считаният за най-бързия суперкомпютър в света се включи в борбата срещу разпространението на коронавируса, предава BBC. Японският Fugaku е впрегнат да симулира как аерозолите на вируса ще се държат в затворени пространства, например в офис с прегради или във влак с отворени прозорци.

Пълната функционалност на Fugaku се очаква да бъде стартирана в през следващата година, като експертите се надяват машината да успее да помогне в търсенето на ефективно лечение.

Японският суперкомпютър Fugaku извършва 2.8 пъти повече изчисления в секунда от американската машина Summit на IBM например, която оглавяваше Топ 500 на най-мощните системи през последните четири пъти на изданието на класацията. Така Fugaku прекъсва дълъг период на господство на САЩ и Китай, връщайки Япония на върха за първи път от 11 години.

Машината с размер на стаята се намира в град Кобе и е разработвана в продължение на шест години от японската технологична фирма Fujitsu и правителственият институт Riken.

Производителността му беше измерена на 415.53 петафлопа, 2.8 пъти по-бърза от 148.6-те петафлопа на Summit, заемащ второто място. Третото място в класацията се държи от друга машина на IBM.

Подкрепи Economic.bg