Най-богатите жени на 2018 г.

265 дами попадат в списъка на милиардерите на Forbes

Най-богатите жени на 2018 г.

Снимка: Wikipedia

2927 ~ 2 мин. четене

Поредна рекордна година за дамите - 256 жени влизат в класацията на милиардерите на Forbes за 2018 г. Колективното им богатство достига 1 трилион долара, което е с 20% повече от миналата година.

Макар че повечето от жените на върха на списъка са наследили своето богатство, повече от една четвърт от тях са селф-мейд милиардери. Броят им достига 72, при 56 преди година, отбелязва изданието.

Алис Уолтън носи короната като най-богатата жена в света, като нейното състояние се покачва от 33,8 млрд. до 46 млрд. долара през изминалата година. Единствената дъщеря на основателя на Walmart Сам Уолтън, Алис се изкачва с едно място до номер 16 в класацията на най-богатите хора в света, благодарение главно на 43% увеличение на стойността на акциите на Walmart.


Уолтън поема титлата „най-богатата жена на планетата” от наследницата на L'Oreal Лилиан Бетанкур, която почина през септември 2017 г. на 94-годишна възраст. Единственото дете на Бетанкур – дъщеря й Франсоаз Бетанкур-Майерс, е на второ място с нетно богатство от 42,2 милиарда долара. Майерс дължи богатството си на дела от 33% в козметичния гигант. Дядо й Южен Шюлер основава L'Oreal през 1909 г., две години след като започва да създава бои за коса под името Л`Ореал.


На трето място е Сузане Клатен със състояние от 25 милиарда щатски долара, предимно благодарение на наследствения си дял в автомобилната компания BMW.


Общо от 10-те най-богати жени, осем са наследили богатството си. Само две са селф-мейд.

Те са австралийката Джина Райнхарт, която извоюва състоянието си от бизнеса с желязна руда, и американката Абигейл Джонсън, която ръководи семейната финасова компания Fidelity Investments.


Джина Райнхарт


Абигейл Джонсън

Подкрепи Economic.bg