Най-богатият индиец изкупува мобилния бизнес на брат си

Така надпреварата между двамата милиардери завърши след ценова война

Най-богатият индиец изкупува мобилния бизнес на брат си

Reliance Communications, собственост на индийския милиардер Анил Амбани, ще продаде своя мобилен бизнес на конкурентната мрежа Reliance Jio, собственост на по-големия му брат Мукеш Амбани, съобщава CNN Money, като цитира изявление на двете компании.

Jio ще поеме активите в бизнеса с безжичен интернет на Reliance Communications, включително високоскоростния мобилен интернет, мрежата от над 100 000 мили оптични кабели и повече от 43 000 мобилни кули.

Анил Амбани обяви излизането на компанията от мобилния бизнес по-рано през седмицата, след месеци на борба  и ценова война.

Тази ценова война, доста иронично, бе започната от брат му Мукеш, който е най-богатият човек в Индия. Двамата братя разделиха империята Reliance, създадена от баща им, след горчива битка, започнала след смъртта му през 2002 година.

Мрежата на Mukesh Ambani Jio стартира с голям шум през септември 2016 г., като предложи на своите клиенти шест месеца безплатен 4G интернет. Офертата на компанията принуди останалите играчи на горещия мобилен пазар в Индия да намалят цените си и да консолидират бизнеса си.

Сегашният индустриален лидер Bharti Airtel придоби индийското дъщерно дружество на норвежката телекомуникационна компания Telenor. Британската Vodafone също реши да обедини своя бизнес в Индия с местния конкурент Idea Cellular в сделка, която ще създаде мрежа от над 400 милиона абонати.


Jio натрупа повече от 100 милиона абонати за малко повече от година и изглежда ще ги увеличи още повече, като придобие инфраструктурата на Reliance Communications.

"Тези активи са от стратегически характер и се очаква да допринесат значително за широкомащабното разпространение на безжични услуги", се казва в изявлението на Jio.

Междувременно Reliance Communications заяви, че планира да използва всички парични средства от Jio, за да изплати част от дълга си от 7 млрд. долара. Компанията заяви, че очаква да получи около 3,9 млрд. долара от продажбата на мобилната си инфраструктура, но не разкри окончателната стойност на сделка.


Анил Амбани посочи силната конкуренция в телеком сектора, предизвикани от брат му Мукеш, като причина за излизането си от мобилния бизнес.

"Тази криза в сектора на безжичните телекомуникации погълна много хора и много компании", каза той. "Това не е бизнес за десетима играчи, а най-много за двама, трима или четирима, които могат да се възползват”, поясни той.

Коментари: 0