Най-дългият жп маршрут в света става пътнически

Пътуването ще продължи между 17 и 19 дни

Най-дългият жп маршрут в света става пътнически
2972 ~ 1 мин. четене

Към товарната композиция, пътуваща по най-дългия железопътен маршрут в света – между Испания и Китай, ще бъде прикачен един пътнически вагон. Линията, свързваща Мадрид и китайския град Иу, разположен недалч от Шанхай, функционира вече две години.  Сега се планира към товарния влак да се добави един пътнически вагон и да се оцени доколко този вид пътуване ще се търси и използва от туристите.

В Европа практиката за композиране на „несъответстващи” влакове (товарни и пътнически вагони) е много разпространена.

Официалното име на този модел пътешествие, който пресича няколко държави, е Interrail. Пътуването от Мадрид до Иу продължава между 17 и 19 дни. Дистанцията между двата града е 13.52 хил. км. За първи път по този маршрут потегля влак на 18 ноември 2014 г. от Иу и пристига на 9 декември в Мадрид. До 20 октомври 2016 г. влакът е направил 76 пътувания от Китай до Испания и само 11 в обратното направление.

Ръководителят на фонда, който урежда транспортната услуга Мао Венцзин смята, че търсенето на пасажерските места във влака ще бъде голямо и единият вагон е само проба. В бъдеще ще се наложи увеличаване на местата за туристи.

„Ние трябва да привлечем към нашия маршрут вниманието на туристите от всички страни, през които минава маршрута: Китай, Казахстан, Русия, Беларус, Полша, Германия, Франция и Испания” – добави още китайският предприемач.

Подкрепи Economic.bg