Най-добрите дни на паунда може би вече са в историята

Валутата отбеляза най-добрия си ноември от 2006 г. насам

Най-добрите дни на паунда може би вече са в историята

Снимка: Unsplash

Най-добрите дни на паунда може да са зад него – независимо дали Великобритания и Европейският съюз ще постигнат търговска сделка. Вчера валутата претърпя най-големия спад от близо три седмици, след като главният преговарящ от Брюксел Мишел Барние заяви, че споразумението не е гарантирано.

Той посочи три основни пречки пред търговската сделка с Обединеното кралство: равните условия за бизнес, достъпът до британските риболовни води и начинът, по който се прилага цялостното споразумение.

И докато някои инвеститори все още държат валутата, според други икономическите перспективи на Великобритания изглеждат мрачни. Коронавирусът продължава да нанася щети на вътрешното производство в страната, която и без друго е уязвима в края на преходния период по излизането си от ЕС. Според инвестиционната TD Securities всичко това вреди на перспективата за британската лира.

JPMorgan Chase & Co. изчислява, че валутата ще остане да се котира за около 1.30 долара за лира след сключване на сделка между Великобритания и ЕС.

Оптимизмът около самия Brexit е малко прекален“, каза Марк Маккормик, глобален ръководител на стратегията за валута в TD Securities. Перспективите на инвестиционната банка за 2021 г. препоръчват продажба на лирата, ако бъде подписан договор.

Паундът имаше най-добрия си ноември от 2006 г. насам, подкрепен от спада на щатския долар и възможността за търговско споразумение с ЕС. По-рано тази седмица валутата достигна до най-високата си точка за годината, а след вчерашния спад днес тя отново е нагоре – с 0.3%. Така 1 паунд се обменя за 1.34 долара.

Пандемията не само насочи Великобритания към най-дълбокия икономически срив от 1709 г., но Службата за бюджетна отговорност изчислява, че загубата на продукция може да бъде постоянна.

Дори ако кралството влезе в споразумение за свободна търговия с ЕС, 4% ще бъдат отписани от брутния вътрешен продукт на страната в дългосрочен план в сравнение с нивата, където би била икономиката, ако Brexit никога не се беше случвалл, прогнозира OBR. Липсата на сделка означава приемане към правилата на Световната търговска организация. При този сценарий се очаква още 1.5% загуба от БВП.

Паундът може да отслабне с до около 6%, ако Великобритания и ЕС не успеят да постигнат търговско споразумение, според проучване на Bloomberg сред девет стратези миналия месец.

Коментари: 0