Най-евтините лекарства за сърце ще са безплатни

Пациентите ще имат право на трета безплатна дейност при зъболекар

Най-евтините лекарства за сърце ще са безплатни
4145 ~ 2 мин. четене

Най-евтините медикаменти за сърдечносъдови болести, поемани от НЗОК, ще са безплатни, обяви здравният министър Петър Москов. Те са сред най-често изписваните у нас, но до момента касата покриваше 25 или 50 % от сумата за закупуването им от пациентите.

 Москов обясни, че НЗОК ще финансира 100% от медикаментите в кардиологията и на гражданите няма да им се налага да доплащат. По думите му, предложението ще бъде внесено в понеделник. Нивото на плащане от касата се определя от Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствата.

В случай, че пациентите се нуждаят от прием на по-скъпи лекарства, те отново ще трябва да доплатят разликата с цената на най-евтиния медикамент.

Според проект за наредба на ведомството занапред 100% поетите лекарства ще се изписват само с международно непатентно наименование, т.е. би трябвало и медикаментите за сърдечносъдови болести да се изписват така, а ако има повече от една търговска марка, която влиза в границата на най-евтиния продукт, кое лекарство да получи пациентът ще решава фармацевтът, а не лекарят му, пише Сега.

По-рано министърът на здравеопазването заяви, че ще бъдат осигурени и повече направления за прегледи и изследвания. Тази година касата ще плати за 3 148 870 изследвания повече. През 2015 г. НЗОК е осигурила 17.6 млн. изследвания.

Москов поиска 5 млн. теста повече. Увеличението при първичните прегледи при специалист, които касата ще плати, е 427 431. М.г. те са били 6.7 милиона, а Москов искаше над 630 000 направления допълнително. За профилактични прегледи на децата до 1 година лекарите ще получават 10.40 лв., при досега действаща цена от 9.00 лв. Увеличава се цената на профилактичните прегледи за лица над 18 г. - от 10 на 11 лв. 

36 млн. лв. повече от средствата за доболнична помощ са планирани в бюджета на касата.

Договорът между касата и Българския зъболекарски съюз вече е факт. Той предвижда 123 млн. лв. за дентални дейности, като най-важното е, че от 1 септември пациентите ще имат право на трета безплатна дейност - вадене на зъб или пломба. Досега за хора над 18 г. се полагаха само по две пломби по линия на НЗОК годишно.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg